Logo wereldregio.nl

Zeeuwland wil tijdelijke verhuizing bewoners Vrijburg

Grondige renovatie gebouw om leegstand tegen te gaanDe oudere bewoners van de Vrijburg aan het Zierikzeese Jannewekken moeten wat Zeeuwland betreft een jaar hun woning uit. Zeeuwland krijgt de appartementen steeds lastiger verhuurd, omdat de huurprijs niet in verhouding staat tot de kwaliteit. De woningbouwvereniging is gesprekken begonnen met de vaak zeer oude bewoners.

Zeeuwland-directeur A. de Ceuster spreekt van een lastig project. Midden jaren tachtig is de Vrijburg neergezet. Het ging om een complex met duurdere huurappartementen. In de volksmond wordt het complex wel de boerenhemel genoemd, verwijzend naar de vaak redelijk welgestelde bewoners.

Maar de woningen zijn qua inrichting achterhaald. De keukens en de badkamers zijn te klein bijvoorbeeld. Van de 32 appartementen staat er nu al bijna acht leeg. ,,We bouwen nu nieuwe complexen waar de verhouding tussen de kwaliteit en de prijs een stuk beter is. Ik verwacht dus dat het steeds lastiger wordt om de Vrijburg verhuurd te krijgen,” aldus De Ceuster.

P. Bambelt van dezelfde woningbouwvereniging legt uit, dat Zeeuwland renovatie van de appartementen zonder het tijdelijk verhuizen van de bewoners niet ziet zitten. Het gaat volgens hem om een ingrijpende aanpassing. De mensen zouden onnodig lang overlast hebben. Dus probeert Zeeuwland de bewoners nu te overtuigen van het feit, dat het tijdelijk verkassen het beste is.

Zeeuwland heeft belang bij een discussie met de bewoners, omdat het verplicht verhuizen pas kans van slagen heeft als zeventig procent van de bewoners het ziet zitten. Het alternatief is dat Zeeuwland de verhuizing bij de rechter moet afdwingen en daar zegt De Ceuster absoluut geen trek in te hebben.

De renovatie staat gepland voor januari 2009. De bewoners kunnen nog voor die tijd gezamenlijk terecht in het nieuw te bouwen Valleta aan de Calandweg. ,,We betalen en regelen de verhuizing en individueel gaan we ook bekijken, wat we extra voor de mensen moeten doen om de pijn te verzachten,” aldus De Ceuster. Ook de buitenkant van de Vrijburg krijgt een nieuwe uitstraling, wat De Ceuster