Fitness is hard werken maar werkt wel bij Sportworxs

Algemeen

Liesbeth Kort en Peter van de Zande: ,, We zijn een kleine sportschool waarmee mensen zich verbonden voelen.” De verkeersgeluiden van de N57 worden aan de Banninklaan overstemd door de muziek die uit een schuur komt. Binnen in die voormalige boerenschuur aan de rand van Zierikzee, wordt onder een lichtsnoer van gekleurde peertjes gewerkt. Hard gewerkt. Een vijftiental fietsers maken pas op de plaats, trappen zich een slag in de rondte. De trainer, die net zo hard meedoet, geeft boven de opzwepende muziek uit, aanwijzingen en waarschuwingen: ,,De kans bestaat dat je kramp krijgt.” De kans bestaat ook dat RPM, want zo heet dit onderdeel, je benen, heupen en billen in vorm brengt en strakker maakt. Of je calorieën en vet verbrandt. Want dat sport werkt, daar zijn Peter van de Zande en diens vrouw Liesbeth Kort, van Sportworxs, het over eens.

De naam voor het fitnesscentrum, daarover is het sportieve echtpaar het echter niet eens. Peter vindt Sportworxs een prima naam die voldoet, eventueel nog met het woordje ‘club’ ervoor, om de saamhorigheid te benadrukken. Maar Liesbeth meent : ,,We zijn nog op zoek naar een goede naam. Nu wordt het ook vaak Peter van de Zande genoemd of de sportschuur. ’t Liefst zou ik het De Sportschuur noemen.” Hoe dan ook, beweging is waar het allemaal om draait aan de Banninklaan 6. ,,En niet alleen hier”, zegt Peter. ,,Dat het goed is om te bewegen is volop actueel. In de media, in de politiek. Bewegen heeft grote invloed op je gezondheid.” Hijzelf (48 jaar) is eigenlijk fysiotherapeut en zijn echtgenote (42) werkte voorheen in de verzorging maar beiden leiden een leven dat in het teken van sportief bewegen staat. Zij was ooit zesvoudig Nederlands kampioen windsurfen en haalde ook internationale ereplaatsen in die tak van sport. Hij voetbalde en was wedstrijdzeiler. Hun vier kinderen in de leeftijd van tien tot zeventien jaar voetballen, zeilen, hockeyen en mountainbiken weer op hun beurt.

Peter en Liesbeth mogen zich, evenals hun collega Geert van Poppel, Les Mills- instructeur noemen. Voor wie niet thuis is in de wereld die fitness heet: Les Mills is een Nieuw-Zeelander die een fitnessprogramma heeft ontwikkeld waarbij de mix van beweging en muziek het meest opvalt. En wat Mills betreft is er voor elk wat wils. Zo is er onder meer Bodybalance, een soort yoga, Bodypump met gewichten, Bodycombat gebaseerd op oosterse vechtsporten en, het al ter sprake gekomen, RPM op de fiets. De fitnessgoeroe belooft in zijn folders, afhankelijk van het gekozen programma, meer zelfvertrouwen, verbeterde coördinatie, een strakker lichaam, een natuurlijk euforisch en fantastisch gevoel en een verhoogd zelfbewustzijn. ,,Ja”, vindt Peter, ,,er zit wel een stuk commercie achter.” Liesbeth: ,,Ik vind niet dat ze dat zo verkopen. Het is passie en idealisme, en dat zijn ook onze drijfveren.” Het idealisme van het duo is mensen sterker maken door ze te laten bewegen. En het echtpaar mag dan wel gecertificeerd instructeur zijn, het betekent niet dat je er dan ook bent. Integendeel: elke dertien weken wordt het programma vernieuwd. En elke dertien weken betalen zij dan ook voor nieuwe licenties en, wat meer, leren zij zichzelf de nieuwe bewegingen op weer andere muziek. Je zou er moe van worden. Peter: ,,Nee, ik heb er altijd zin in. En ik ga het steeds leuker vinden. Je creëert er juist energie door. Het maakt mensen sterker. En het mooie ervan is ook dat het programma over de hele wereld tegelijk loopt. Volg je vanochtend een les bij ons en ga je vanavond naar New York, dan krijg je daar precies diezelfde les. De achtergrond hiervan is ook ‘samen sta je sterk’.”

 

Lees verder in WereldRegio!

Meer nieuws