Logo wereldregio.nl

‘Vertrek van Zeelandia uit Zierikzee is geen discussie’

Zeelandia-topman Krist: ,,Wel zorgen over explosieve prijsgroei grondstoffen.” Het gaat goed met Zeelandia. Of om met de woorden van algemeen directeur Roelof Krist te spreken ,,not to bad’’. Schouwen-Duiveland’s grootste werkgever maakt een gezonde groei door. Met een totale omzet van zo’n 350 miljoen euro en de winst op peil, lijkt het eiland nog lange tijd verzekerd van deze grote werkgever. Want hoewel steeds meer bedrijven de lage lonen landen opzoeken, is het vertrek uit Zierikzee voor Zeelandia geen discussie. ,,We blijven in Zierikzee. Dat is duidelijk,” aldus Krist. Maar dat wil niet zeggen, dat Zeelandia stil staat.

De koninklijke Zeelandia Groep bv heeft zich ontwikkeld tot een onderneming, die de hele wereld als haar werkveld ziet. Met meer dan zestig landen wordt zaken gedaan en in 23 landen heeft Zeelandia een eigen fabriek staan. Vijfenzeventig procent van de activiteiten vinden in het buitenland plaats en Krist reist de wereld over om vinger aan de pols te houden.

Zeelandia is ontstaan door het initiatief van de Zierikzeese familie Doeleman en dat verklaart de vanzelfsprekende vestiging in Zierikzee. Bedrijven met een wereldwijde oriëntatie zullen niet snel voor het monumentenstadje kiezen. Zierikzee ligt niet in het hart van Nederland, laat staat in het centrum van de wereld. Toch is een discussie over het vertrekken uit Zierikzee voor Zeelandia geen discussie. Niet omdat de familie Doeleman nog steeds de enige aandeelhouder is, maar ook niet omdat ook Krist daar geen reden voor ziet.

Lees het volledige interview met de heer Krist in WereldRegio.