Logo wereldregio.nl

Zussen met veel plezier in familiewinkel Van den Bos

Vader begon de zaak al fietsend over SchouwenDe buren aan de overkant hebben hun huis “Tegenover Bosje” genoemd, vertellen de zusters Van den Bos van de gelijknamige winkel aan de Molenstraat in Bruinisse lachend. ,,Leuk hè. Toen die mensen pas getrouwd waren en iedereen aan hen vroeg waar ze woonden, antwoordden ze steeds tegenover Bosje, dus vandaar onze naam op hun huis.”

Carla, de oudste van de twee, en Rianne zijn bescheiden, maar óók gepast trots op de zaak die zij samen leiden. Dat is merkbaar wanneer ze een rondleiding geven door de winkel die kort geleden nog nieuwe vloerbedekking, plafonds en rekken kreeg aangemeten. Carla: ,,We hadden eerst tl, nu is het wat sfeervoller met de nieuwe verlichting.” En Rianne vult aan: ,,En voor de klanten is het prettig dat ze nu alle maten zien hangen. Voorheen hing er eentje, als voorbeeld. De rest lag dan in de kast.” Wat verkopen ze bij Van den Bos in Bru zoal? Dames-, heren-, kinder- en werkkleding. Herenhoeden, petten en damesbaretten. Nachtkledij, ondergoed en lingerie. ,,Beenmode”, roept Carla, ,,je ziet op het moment veel beenmode.” Van beddegoed naar badhanddoek belanden we bij het ‘handwerk’. Er zijn stoffen, breiwol en allerhande pakketten te koop. Benevens het kleine spul, bestaande uit knopen, garens en bandjes(waaronder bezemband dat vroeger aan de lange rokken van de klederdracht werd genaaid); de waar waarmee vader Van den Bos lang geleden op zijn fiets langs de deuren op Schouwen rondtrok.

Diezelfde vader zit nu in de huiskamer achter de winkel terwijl zijn dochters om beurten, of als het druk is tegelijkertijd, naar ‘voren’ gaan wanneer de winkelbel klinkt. Die bel lijkt als enige het wegtikken van de tijd, door de klok in de kamer, te onderbreken. Vader Van den Bos: ,,Net vóór de oorlog ben ik begonnen, op de fiets. Zo gingen ze toen allemaal op de pad.” Later kwam er een VW-busje en na nog een oorlog, namelijk die in Indië waar Van den Bos diende, een heuse winkel. Dit pand bevond zich op de hoek van de Beatrixstraat en de Koningin Julianastraat in Bruinisse. Aan de grote ramen van wat nu een woonhuis is, valt de vroegere bestemming als winkel nog af te lezen. We schrijven 1967 wanneer Van den Bos zijn zaak verhuist naar het huidige adres aan de Molenstraat.

Vader Van den Bos is te spreken over de manier waarop zijn dochters de zaak runnen: ,,Ja, het gaat goed. De mensen ‘bin tevree’. Toen m’n dochter erin kwam, ging gelijk de omzet naar boven. Nee, ik bemoei me nergens mee hoor.

Lees het volledige interview in Wereldregio.