Logo wereldregio.nl

Zierikzeese rechtenstudente aan de slag met mensenrechten in Bolivia

Ze kan goed luisteren, maar niemand vertelt de 23-jarige Sacha Stokla wat goed voor haar is. Dat weet ze op dit moment zelf wel. Sacha is na Pontes Pieter Zeeman rechten gaan studeren in Nijmegen, waar ze nu ook woont. Even thuis bij haar moeder in Zierikzee vertelt ze enthousiast over haar naderende Bolivia-avontuur én haar relatie met haar vriend Selwin. Een relatie van houden van en afscheid nemen.

Sacha’s eerste buitenlandse uitstapje was naar Barcelona, waar ze enkele maanden een zogenaamd Erasmusprogramma volgde voor haar studie. ,,Ik wilde graag een andere taal leren en Spaans sprak me erg aan. Ik wilde altijd al weg.” Ze kwam in een huis, waar alleen Spaanse meisjes woonden, dus ze maakte zich de taal snel eigen. Ze heeft er genoten. Vriend Selwin bleef achter in Nederland en ging ondertussen verder met zijn opleiding HTS autotechniek.

,,Ik weet nog dat hij me kwam opzoeken in Barcelona. Toen hij op een bepaald moment terug ging naar Nederland, vond ik het afscheid nemen verschrikkelijk. Ik bleef alleen achter.’’ Maar Sacha blijft vastberaden en maakt haar Spaanse avontuur af. Ze legt uit enorm veel te leren van haar verblijf in het buitenland en raadt het iedereen aan.

Dat heeft ook haar vriend aan het denken gezet. Hij is zich gaan oriënteren en het ziet er naar uit, dat hij stage gaat lopen in Brazilië. Hij gaat zich storten op een waterstofproject. Voor Sacha, die na haar avontuur in Barcelona geen plannen had om er nog eens op uit te gaan, ging de wereld letterlijk open.

,,Ik wilde heel graag nog eens naar Zuid-Amerika gaan.’’ Ze schreef een groot aantal ambassades aan met de vraag of zij behoefte hadden aan een rechtenstudente uit Nederland. Vanuit Equador kwam het bericht, dat men geen plaats had, Chili had hele andere ambities, maar vanuit Bolivia kwamen hoopgevender berichten.

Lees het volledige interview in WereldRegio.