Nieuwe club ´ bedrijvenpark Zuid´ loopt over van ambities

Algemeen

Wat in de volksmond nog steeds de Zuidhoek heet, moet wat de bedrijven op dit industrieterrein in Zierikzee betreft bedrijvenpark Zuid gaan heten. Maar daar hoort dan wel een andere uitstraling bij. Terwijl de gemeente haar pijlen richt op haar nieuwe paradepaardje Businesspark aan de Platteweg, hebben de ondernemers in Zuid de handen ineen geslagen. In november presenteren ze hun plannen. En die zijn niet bescheiden. Er moet geïnvesteerd worden in de beveiliging, de digitale snelweg moet verbreed worden en energie en afval komen op de agenda. De Vereniging Bedrijvenpark Zuid, de VBZ, heeft een energieke voorzitter gevonden in de persoon van P. Warnaar van Airpack. Warnaar praat graag, maar doet nog liever.

Op 1 januari hebben de ondernemers op het industrieterrein de handen ineen geslagen. Er is een parkmanager aangesteld voor een dag per week. Vijftig bedrijven hebben zich aangesloten en die vertegenwoordigen tachtig procent van de werknemers. Daarmee is de club van Warnaar een invloedrijke speler geworden. Warnaar herkent dat wel. Al jaren voert hij discussie met de gemeente en soms op het scherpst van de snede. Nu vertegenwoordigt hij een grote groep bedrijven en opereert hij wat genuanceerder. ,,Dat leer je wel als je altijd met Arabieren zaken moet doen.´´ De term wheelen en dealen, spreekt hem wel aan. ,,Je kunt wel tegen de gemeente aanschoppen, maar daar bereik je niet veel mee.´´

Het nog te ontwikkelen Businesspark moet ´een plaatje´worden als het aan de gemeente ligt. Schone bedrijven dus. Maar Warnaar is niet zo gelukkig met die invalshoek. ,,Natuurlijk moet je nadenken over de bedrijven die je er wilt hebben. Maar zo star als de gemeente het nu ziet, is niet verstandig.´´ Zo heeft volgens Warnaar autoherstelbedrijf Van Lint te kennen gegeven van de Zuidhoek naar het nieuwe park te willen. Van Lint wil graag gezien worden. De gemeente ziet het niet zitten, omdat er ook industriële trekjes aan Van Lint zitten. Dat vindt Warnaar onzin.

In het gemeentehuis is de spanning over het ontwikkelen van het nieuwe industrieterrein voelbaar. Automatiseerder Syntess gaat in ieder geval die kant op. Volgens Warnaar kan het park zo vol lopen met nieuwe bedrijven. Maar dan moeten sommige bedrijven in ´zijn park´ dus ook de kans krijgen te verkassen. Warnaar is ervan overtuigd, dat de vrijvallende plaatsen in de Zuidhoek snel ingevuld zullen worden. De gemeente moet daar soepel mee omgaan. Als voorbeeld geeft hij graag energiebedrijf Delta dat er tot voor kort zat. Een bedrijf van niet alleen witte boorden, maar ook veel blauwe, zoals de bedrijven vaak onderscheiden worden. De gemeente begrijpt het volgens Warnaar nog niet helemaal ,,maar we moeten nog eens met de wethouder gaan praten, want we hebben snel duidelijkheid nodig.´´

Warnaar runt met Airpack zelf een industrieel bedrijf, dat een enorme expansie doormaakt. Op maandagmorgen rinkelt de telefoon continue en rennen zijn medewerkers door het bedrijf. ,,Ja, de Ramadan is net voorbij, dus de Arabieren gaan weer volop aan de slag,´´ legt hij uit. Maar ook die Arabieren waarvoor hij werkt, zijn uitermate gevoelig voor de uitstraling van de bedrijven, waarmee ze zaken doen. ,,Daarom verf ik het hier regelmatig. Ik ontvang ze, wandel met ze in de omgeving. Dat is heel belangrijk. Eerst was ik alleen op zoek naar een locatie met een grote haven, maar de omgeving hier doet ook veel.´´ De historische binnenstad bijvoorbeeld.

Maar bedrijvenpark Zuid, of de Zuidhoek, straalt nog iets uit van het ouderwetse bedrijvenpark. Van de tijd dat de gemeente een stuk grond aanwees, waarop bedrijven zich konden vestigen. Aan uitstraling van zo´n terrein werd niet gedacht. Daarin moet verandering komen, vindt Warnaar. Maar hij wijst daarmee ook op de bedrijven zelf. ,,Bij Groenleer is het een zooitje en ook de gemeente heeft te vaak containers langs de weg gezet.´´ Maar inmiddels is het groenbeheer onder handen genomen. De Zuidhoek (de sociale werkplaats) heeft het onderhoud overgenomen van de gemeente en dat werkt goed volgens Warnaar. Maar nu moet er nog een slag gemaakt worden. Warnaar heeft Europa ontdekt en slaagt erin geld naar Zierikzee te halen. ,,Ik ga natuurlijk niet vertellen waar ik het vandaan haal, anders komen ze allemaal.´´ Maar met dat geld is er een – zij het – bescheiden functie voor een parkmanager ingevuld. En is er geld beschikbaar gesteld om onderzoeken te doen naar de kansen en bedreigingen bedrijvenpark Zuid. Het meest recente onderzoek laat negen aanbevelingen zien.

Warnaar wil er in november tijdens een een vergadering van zijn club drie presenteren. De eerste is breedband. Door te investeren in digitale communicatie kan Zuid zich verder profileren. ,,Daar hebben wij als Airpack ook belang bij, maar datzelfde geldt voor veel andere bedrijven. Zeelandia heeft het al, maar ik vind dat we moeten onderzoeken hoe we met z´n allen profijt van deze investering kunnen hebben.´´ Breedband biedt volgens Warnaar ook kans voor beveiliging. Hij ziet graag camera´s in Zuid, die verdachte bewegingen kunnen waarnemen. Ook een belangrijk verkoopargument. Daarnaast kan breedband de kosten voor de telefonie drastisch verlagen.

En daarnaast ziet hij kansen voor verbeterd energieverbruik. Grote bedrijven als Emulsion en Zeelandia produceren veel energie, waarvan de andere bedrijven gebruik kunnen maken. Al deze zaken verdienen nader onderzoek en Warnaar speurt naar Europese potten om vervolgstudies mogelijk te maken. De Zierikzeese ondernemer is gedreven. En zijn drukke werkzaamheden in zijn snel groeiende bedrijf weerhouden hem er niet van om ook energie in de nieuwe vereniging te steken. ,,Voor mij is het een stuk ontspanning.´´

Meer nieuws