Logo wereldregio.nl

Warme maaltijd versus de nieuwe koelversvariant

Begin dit jaar heeft de koelversmaaltijd haar intrede gedaan op Schouwen-Duiveland. Na jaren warme maaltijden te hebben bezorgd bij zo’n driehonderd voornamelijk ouderen op dit eiland, is overgestapt op een koelversmaaltijd door zorgaanbieder Allévo en de bezorgdienst van Tafeltje Dekje. Zorgcentrum de Wieken houdt als enige vast aan de warme maaltijd. Vandaag in WereldRegio twee consumenten.

De introductie van de koelversmaaltijden is met veel commotie gepaard gegaan. Ook de bezorgdienst Tafeltje Dekje zag het niet zitten. Er was zorg over de kwaliteit van de maaltijden. Maar minstens zo belangrijk was het bezwaar, dat warme maaltijden dagelijks worden bezorgd en de koelversvariant twee keer per week. Daarmee is het sociale element van de maaltijdverstrekking achteruit gegaan.

Immers, met de bezorging van een warme maaltijd had de bezorging dagelijks even contact met de klant. De distributie van de koelversmaaltijden is een stuk lastiger en wordt met speciale wagens verzorgd. Ook een minpuntje, want een deel van de vrijwillige bezorgers van Tafeltje Dekje kreeg een kilometervergoeding voor het rijden en daarmee kon de eigen wagen in stand gehouden worden.

Zorgcentrum de Wieken in Zierikzee heeft geprobeerd met de verandering van de maaltijd bij Allévo de markt te veroveren. De Wieken in Zierikzee hield vast aan de warme maaltijdverstrekking en hoopte hiermee veel nieuwe klanten binnen te halen. Maar financiële steun van de gemeente bleef uit, waardoor de Wieken stopte met het bezorgen buiten Zierikzee.

Lees de bevindingen van twee klanten in Wereldregio.

banner