Wil van Velthoven:´Het laatste wat ik wil is mijn hand ophouden bij gemeente´

Algemeen

Wil van Velthoven na Grieks avontuur alleenstaande moeder met eigen bedrijf

Het is niet een leven, dat je vooraf uitstippelt. Het leven van de 41-jarige Wil van Velthoven uit Noordwelle. Alleenstaande moeder van de achtjarige Jari en de vijfjarige Ilja en eigenaresse van een autowas- en poetsbedrijf in Burgh-Haamstede. Meer dan zestig uur per week knokt ze om het hoofd boven water te houden. En dan te weten, dat ze twee jaar geleden nog met haar toenmalige echtgenoot een camping in het zonnige Griekenland runde. Wil van Velthoven heeft het voor haar kiezen gehad, maar heeft de kracht om de draad op te pakken. Ondanks het feit, dat haar buurman op het industrieterrein net een nieuwe wasstraat heeft ingericht. Ze heeft er slapeloze nachten van gehad. ,,Maar m´n hand ophouden bij de gemeente, daar pas ik voor.´´ Het is wel diezelfde gemeente, die het haar door het toestaan van de nieuwe wasstraat, moeilijk maakt.

Wil van Velthoven is een open boek. Ze straalt , maar achter haal lach gaat wel een verhaal schuil. Samen met haar man, waarmee ze twintig jaar samen was, en haar jonge kinderen, vertrekt ze naar Griekenland om daar een camping te starten. Ze kan nog met liefde over die camping spreken. ,,Maar het is allemaal maffia daar en we kwamen al snel in de problemen.´´ Het eindresultaat was, dat het gezin anderhalf jaar geleden berooid terug kwam naar Schouwen-Duiveland. Geen geld, geen huis. Van een verblijf in Kerkwerve ging het naar een vakantiewoning in Renesse en nu ,,dankzij een urgentieverklaring bij Beter Wonen (Zeeuwland – red) een woning in Noordwelle. Maar door alle stress liep de relatie met haar man, waarmee ze voor het vertrek naar Griekenland trouwde, spaak.

[banner]

Sinds een half jaar staat ze er alleen voor. Met haar man had ze door support van anderen toch nog een bedrijf op het eiland kunnen opstarten. Een autowas- en poetsbedrijf op de Rotery in Haamstede. ,,Maar ook door alles wat er gebeurd is, is het tussen ons verkeerd gegaan.´´ Wil van Velthoven zegt geen keuze te hebben gehad. Ze moest alleen verder met het bedrijf. Geen keuze? ,,Nou ja misschien wel. Maar ik wil mijn hand niet ophouden bij de gemeente. En alles weg doen zou tot gevolg hebben, dat ik alleen maar schulden zou hebben en op die manier zie ik het niet zitten. Voor mij was het dus geen keuze en moest ik verder met het bedrijf. Een vrouw gaat altijd door.´´

Nu is het zes dagen per week - ,,de zondag is heilig voor mij en de kinderen´´ - hard werken. ,,Het moeilijkste is wel, dat je je onafhankelijkheid moet laten varen. Je moet leren mensen om hulp te vragen.,´´ vertelt ze. En dat lukt haar. Haar kinderen hebben weer een redelijk rustig leven door in Noordwelle te wonen en in Renesse naar school te gaan. Voor moderne voorzieningen als de buitenschoolse opvang voelt ze niets. Haar ouders staan achter haar en vangen de kinderen in het weekend op en door de week heeft ze moeders gevonden ,,die net zo over opvoeding denken als ik.´´ Het is passen en meten, maar het lukt haar.

Lees het volledige interview in Wereldregio!

Meer nieuws