Logo wereldregio.nl

Jeanet Weeda uit Ellemeet volgt haar droom

Geen rol in een soap maar wel een eigen taxibedrijf Het klinkt als een flinke onderneming, WTS oftewel Weeda Taxi Service. Maar achter deze klinkende naam gaat een bedrijfje schuil met maar een werknemer: de 42-jarige Jeanet Weeda uit Ellemeet. Terwijl Schouwen-Duiveland aan de vooravond van een grote taxifusie staat (Lemson en de Vlieger willen fuseren) start Jeanet haar eigen bedrijf. Maar wie haar een beetje kent, staat er niet van de kijken. Jeanet heeft vijf jaar achter de kassa van een supermarkt in Burgh-Haamstede gezeten en wist al snel dat hier haar toekomst niet zou liggen.

Als kind al had Jeanet grootse plannen. Ze begint wat voorzichtig te lachen als naar die plannen gevraagd wordt. ,,Ja, ik weet niet of ik het moet zeggen, maar ik wilde heel graag beroemd worden. Op televisie komen.´´ Niet gelijk als ster, maar meer als figurant in een soap. Ze heeft er zelfs een castingbureau voor aangeschreven en een fotosessie laten maken. Met net als duizenden andere jongens en meisjes blijft het ijzig stil aan de telefoon. Aanbiedingen blijven uit en Jeanet rolt in een wat voorspelbaarder leven.

banner

Ze trouwt en krijgt twee dochters. Een groot deel van haar tijd is ze moeder en huisvrouw. En de laatste vijf jaar dus cassière in de supermarkt. Maar toen werd ze bijna veertig en begon het te kriebelen. ,,Ja, die veertig was voor mij heel belangrijk. Een moment van nu kun je nog iets anders.´´ Praktisch werden de kansen ook iets groter. De kinderen zijn nu inmiddels 16 en 14 jaar en hebben geen hele dag meer aandacht nodig. Op die leeftijd trekken kinderen hun eigen plan.

Al snel werd het Jeanet duidelijk dat ze een taxibedrijf wilde starten. Ze haalde haar taxipas, die ze nodig had om als taxichauffeur aan de slag te gaan. En sinds kort heeft ze alle benodigde papieren en de stap gewaagd. Die stap behelsde het opzeggen van haar vaste baan en de aanschaf van een representatieve wagen. De taxi staat gepoetst voor de deur en wacht op klanten. Ze rijdt graag auto en vindt het misschien nog wel interessanter om met mensen te praten. ,,Dat deed ik aan de kassa ook, maar die contacten zijn natuurlijk veel korter dan in een taxi.´´ Ze herkent zich in het programma Taxi, waarin mensen al snel hun hebben en houden met de taxichauffeur delen. Heerlijk vindt ze het. ,,Soms ben je net maatschappelijk werker.´´

banner

Haar eerste werkdag herinnert ze zich nog goed. Op 30 juni tijdens het grote concert aan de Brouwersdam is ze aan de slag gegaan. Veel klanten en een goede testcase. Daarnaast is ze als kleine zelfstandige met haar visitekaartjes de boer op gegaan. Op campings, bij Port Zélande, overal liggen haar kaartjes uitnodigend op klanten te wachten.