Jeanet Weeda uit Ellemeet volgt haar droom

Algemeen

Geen rol in een soap maar wel een eigen taxibedrijf Het klinkt als een flinke onderneming, WTS oftewel Weeda Taxi Service. Maar achter deze klinkende naam gaat een bedrijfje schuil met maar een werknemer: de 42-jarige Jeanet Weeda uit Ellemeet. Terwijl Schouwen-Duiveland aan de vooravond van een grote taxifusie staat (Lemson en de Vlieger willen fuseren) start Jeanet haar eigen bedrijf. Maar wie haar een beetje kent, staat er niet van de kijken. Jeanet heeft vijf jaar achter de kassa van een supermarkt in Burgh-Haamstede gezeten en wist al snel dat hier haar toekomst niet zou liggen.

Als kind al had Jeanet grootse plannen. Ze begint wat voorzichtig te lachen als naar die plannen gevraagd wordt. ,,Ja, ik weet niet of ik het moet zeggen, maar ik wilde heel graag beroemd worden. Op televisie komen.´´ Niet gelijk als ster, maar meer als figurant in een soap. Ze heeft er zelfs een castingbureau voor aangeschreven en een fotosessie laten maken. Met net als duizenden andere jongens en meisjes blijft het ijzig stil aan de telefoon. Aanbiedingen blijven uit en Jeanet rolt in een wat voorspelbaarder leven.

 

[banner]

 

Ze trouwt en krijgt twee dochters. Een groot deel van haar tijd is ze moeder en huisvrouw. En de laatste vijf jaar dus cassière in de supermarkt. Maar toen werd ze bijna veertig en begon het te kriebelen. ,,Ja, die veertig was voor mij heel belangrijk. Een moment van nu kun je nog iets anders.´´ Praktisch werden de kansen ook iets groter. De kinderen zijn nu inmiddels 16 en 14 jaar en hebben geen hele dag meer aandacht nodig. Op die leeftijd trekken kinderen hun eigen plan.

Al snel werd het Jeanet duidelijk dat ze een taxibedrijf wilde starten. Ze haalde haar taxipas, die ze nodig had om als taxichauffeur aan de slag te gaan. En sinds kort heeft ze alle benodigde papieren en de stap gewaagd. Die stap behelsde het opzeggen van haar vaste baan en de aanschaf van een representatieve wagen. De taxi staat gepoetst voor de deur en wacht op klanten. Ze rijdt graag auto en vindt het misschien nog wel interessanter om met mensen te praten. ,,Dat deed ik aan de kassa ook, maar die contacten zijn natuurlijk veel korter dan in een taxi.´´ Ze herkent zich in het programma Taxi, waarin mensen al snel hun hebben en houden met de taxichauffeur delen. Heerlijk vindt ze het. ,,Soms ben je net maatschappelijk werker.´´ [banner] Haar eerste werkdag herinnert ze zich nog goed. Op 30 juni tijdens het grote concert aan de Brouwersdam is ze aan de slag gegaan. Veel klanten en een goede testcase. Daarnaast is ze als kleine zelfstandige met haar visitekaartjes de boer op gegaan. Op campings, bij Port Zélande, overal liggen haar kaartjes uitnodigend op klanten te wachten.

En in de zomer heeft ze veel werk gehad in Renesse. Een spannende tijd om als beginnend taxichauffeur gelijk de nacht in te gaan, maar problemen heeft ze niet gehad. ,,Vrouwelijke passagiers vinden het juist prettig om door een vrouw te worden gereden. Maar ook de jongens die in Renesse uitgaan, hebben nooit voor problemen gezorgd. Ik merkte dat de jongeren respect voor me hadden,´´ legt ze uit. Renesse is nu nog steeds in het weekend een dankbare plaats om te zijn. Het levert omzet op en die is nodig om als starter het hoofd boven water te houden.

Maar het liefste vervoert ze ouderen. De wat langere ritten naar het ziekenhuis bijvoorbeeld. Maar ze merkt goed dat het bijzonder vervoer vaak aanbesteed is aan de grotere bedrijven. De gemeente bijvoorbeeld besteedt het leerlingenvervoer uit en een kleine ondernemer heeft geen kans van slagen. Wel wordt ze door de Taxi Centrale Renesse, TCR, ingeschakeld om bij te springen. Een opdracht die ze dankbaar aanvaard heeft. Ondertussen volgt ze een opleiding om ook het ziekenvervoer voor haar rekening te nemen. Want als ze iets ontdekt heeft is het dat ook het taxiwerk aan heel veel spelregels onderhevig is. Op de salontafel in haar woonkamer prijkt een dik cursusboek. ,,Daar ben ik nu mee bezig.´´

De stap van Jeanet Weeda heeft wel wat veranderd in het gezin. Aan de ene kant is ze overdag vaker thuis, maar aan de andere kant speelt het werk de hele dag door haar hoofd. En als onder het eten de telefoon gaat, dan trekt ze haar jas aan en is ze weg. Volgens de onderneemster kan haar gezin er wel mee leven. Het heeft voor- en nadelen. En haar man is er enthousiast over. Hij wil zelf ook graag taxirijden maar is op dit moment nog op een ander terrein werkzaam. Af en toe rijdt hij wel. Het grappige vindt Jeanet dat zowel zijzelf als haar man al een keer een bruidspaar in de auto heeft gehad. ,,Ja, dat zijn toch hele leuke dingen.´´. Maar Jeanet is voorzichtig. Haar man zal niet eerder stoppen met zijn werk dan wanneer het taxibedrijf voldoende zekerheid geeft.

Jeanet Weeda is trots op zichzelf zonder het uit te spreken. Ze spreekt met passie over de keuze in haar leven waar ze vierkant achter staat. Maar ondanks het feit dat ze al enkele vaste klanten heeft, blijft de telefoon soms stil, een beetje te lang stil. Maar hij gaat in ieder geval en dat was voor die zo vurig gewenste rol in een soap niet het geval. ,,Ik moet gewoon goed aan mijn naamsbekendheid werken. Ik weet zeker dat er mensen zijn die het prettig vinden om door mij gereden te worden,´´ stelt ze met overtuiging. En de hoofdrolspeler van dit verhaal......0111-672317.

Meer nieuws