Uniek inbreidingsproject voor Schouwen-Duiveland

Algemeen

Een van de meest ingrijpende bouwontwikkelingen buiten Zierikzee gaat zich in Oosterland voltrekken. Bouwbedrijf Boogert dat sinds jaar en dag in het dorp gevestigd is, gaat het dorp verlaten. De onderneming gaat aan de rand van het dorp bouwen. De vrijvallende locaties gaat de bouwer invullen met naar verwachting zo’n veertig woningen. Een flink staaltje van inbreiding, zoals dat in vaktermen heet.

Directeur H. Boogert is vijf jaar geleden al begonnen met het plan. ,,Het heeft allemaal erg lang geduurd, constateert hij.” Maar tegelijkertijd is hij nu erg tevreden. Door toedoen van de gemeente ziet het plan er nu beter uit. De gemeente heeft goed naar de omgeving gekeken waar zijn nieuwe bedrijfsgebouw nu komt.

De verplaatsing van het bedrijf staat op de agenda van de gemeenteraad in oktober. Dat start de procedure die maximaal negen maanden kan duren, zodat Boogert verwacht ergens volgens jaar aan de slag te kunnen. De bouwonderneming heeft momenteel drie locaties in het dorp. ,,Ik moet zeggen dat we vanuit het dorp nooit klachten krijgen. Mensen begrijpen het belang van de onderneming in het dorp. Maar natuurlijk is er wel degelijk sprake van overlast en is het goed dat we nu gaan verhuizen.”

Boogert heeft ervoor gekozen betaalbare woningen neer te zetten in Oosterland. Hoewel er enkele wat duurdere woningen komen, liggen de meeste woningen toch nog onder de 200.000 euro. Een deel van de woningen is geschikt voor ouderen. Daarnaast overlegt Boogert ook nog met woningbouwvereniging Zeeuwland over woningen.

Opmerkelijk is dat de bedrijfslocatie grenzend aan de schaatsbaan verdwijnt, maar dat aan de andere kant van de baan woningen komen. Boogert wil de schaatsbaan vervolgens een stukje verleggen en aankleden. ,,We denken er nog over na op welke manier.” Een cadeautje voor het dorp, dat de bouwactiviteiten van Boogert nooit in de weg heeft gezeten. Op zich ook logisch, omdat veel inwoners van Oosterland afhankelijk zijn van de bouwer. En juist daarom heeft Boogert indertijd met succes gestreden tegen het plan van de gemeente om de onderneming naar Zierikzee te verhuizen.

Meer nieuws