Stichting Paardrijden Gehandicapten houdt open huis

Algemeen

Wie het toekomstige logeerhuis aan de Zuid Langeweg in Dreischor binnenloopt moet zich verbazen. Het hele pand toont muurschilderingen met exotische dieren en de badkamer in Romeinse stijl met een groepsjacuzzi tonen een weelderigheid die de fantasie prikkelt. Maar aan die sfeer, die omwonenden vaak voor een raadsel heeft geplaatst, komt een einde. Met man en macht is het pand omgetoverd in een logeerhuis voor mensen die met een gehandicapt gezinslid vakantie willen vieren.

Oud-timmerman en bestuurslid van de dorpsraad Dreischor Cor van der Werve heeft er met zijn vrouw Jannie lang aan gewerkt. Anderhalf jaar geleden kwam de manege in handen van Marian van der Weij, die in het dagelijks leven elders in den lande woont. Het luidde een stabielere toekomst voor de manege in. De paardenstallen zien er weer op en top uit en ook de buitenomgeving ziet er keurig uit. [banner]

 

Het neven gelegen huis met zijn mysterieuze interieur is in de achterliggende maanden volledig verbouwd. Het wordt een logeerhuis voor maximaal vijf personen (,,we denken al na over uitbreiding,” zegt Van der Werve). Binnen het gemeentehuis wordt de laatste hand gelegd aan een vergunning. De bedoeling is dat gezinnen met een gehandicapt kind (of ouder natuurlijk) in het logeerhuis kunnen verblijven. Op een steenworp afstand van de manege.

Lutina Wattel van de manege heeft veel ervaring met paardrijden voor gehandicapten. Zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapten ervaren het rijden op een paard als heel plezierig. In de stallen is een lift geplaatst om iedereen op het paard te hijsen. Lutina: ,,Vaak hebben mensen met eeen handicap een beperkt sociaal leven. Dit biedt de mogelijk om er uit te zijn.” En de hulpverlenende organisaties reageren enthousiast. Ook in de verzorgingshuizen bijvoorbeeld, waar dementerende ouderen op een paar kilometer afstand een leuke bezigheid kunnen vinden.

Balans straalt een gastvrijheid uit. In en rond de manege zijn veel vrijwilligers in touw om het paardrijden voor gehandicapten mogelijk te maken. Liefdadigheid aan de ene kant, maar ook een economische reden aan de andere kant. Want Balans is een kleine manege en waar normaal zo’n 300 mensen per week komen, moet Balans het er met 150 personen stellen. Twintig procent van de bezoekers heeft een handicap of een familielid met een beperking.

Van der Werve is ervan overtuigd dat het nieuwe logeerhuis in een grote behoefte gaat voorzien. Contacten met zorgaanbieders hebben dat al laten merken. ,,En de prijs valt ook mee. Hier wordt voor een verblijf niet meer gerekend dan in ‘normale’ vakantiehuizen. Maar daarvoor krijgen de tijdelijke bewoners dan wel een prachtig pand met een veranda met weids uitzicht, paarden onder handbereik en een grote groep vrijwilligers.

Meer nieuws