Veel op de rol in de dorpen

Algemeen

De woningbouwplanningslijst van de gemeente is een richtlijn van verwachtingen. Wie de lijst bestudeert krijgt een idee van de plannen die er zijn op het eiland. Vorige week besteedde WereldRegio aan de nieuwe wijken van Zierikzee, deze week een doorkijkje naar de regio.

Naast de reguliere lijst is er ook nog Innovation Island. Achter dit project gaat een groep bouwers schuil, dat als antwoord op de stille periode van de laatste tien jaar bouwplannen heeft neergelegd bij de gemeente. De naam Innovation Island beklemtoont het innovatieve karakter van de projecten. Op dit moment liggen er plannen op aan de noordzijde van het eiland flink te bouwen. Met name Brouwershaven en Scharendijke worden daarin bediend. Binnenkort worden de plannen bij de gemeente gepresenteerd. [banner]

Op het gebied van de verzorgingshuizen is veel in ontwikkeling. In ’t Opper in Bruinisse is onlangs volledig gerenoveerd. En op de plaats van het oude gemeentehuis wordt de laatste hand gelegd aan een project van appartementen. Ook daarnaast is er een soortgelijk project gaande. In Duinoord Burgh-Haamstede moeten er 92 wooneenheden worden ontwikkeld voor het zorgcentrum en ook in Zierikzee (Borrendamme) staat het zorgcentrum aan de vooravond van nieuwbouw.

Gemeente en provincie werken nauw samen bij het opstellen van bouwplannen. Zo wordt er vanuit de volkshuisvesting gekeken, waaraan behoefte bestaat bij de bewoners en toekomstige bewoners. Vervolgens wordt gekeken hoe die vraag zich verhoudt tot de ambities van de ontwikkelaars. Daarnaast heeft de provincie als spelregel bepaald, dat van alles wat er op het eiland gebouwd wordt, er zo’n zeventig procent in Zierikzee dient te worden neergezet en de rest in de dorpen. Die verhouding klopt niet in de planningslijst zoals die er nu ligt. Daarnaast heeft Innovation Island zijn eigen dynamiek en doorkruist het staande beleid. Wel zijn de partners nog met elkaar in gesprek.

Meer nieuws