Schapenhoudster Hanneke Fierens over blauwtong: verschrikkelijk!

Algemeen

Inmiddels twee dieren dood door virus Ze had geen moment aan blauwtong gedacht want een snotneus had hij niet. Maar schapenhoudster Hanneke Fierens uit Schuddebeurs hoorde wel aan het blaten van haar dekram dat er iets aan de hand moest zijn met het dier. ,,Hij zag er ook niet lekker uit. En dan neem ik geen risico’s, dus haal ik de veearts erbij.” banner ,,En dan is het afwachten”, vertelt Fierens die 39 ooien (vrouwelijke schapen) en 38 lammeren heeft. ,,Je mag niks doen als de dierenarts is geweest. Eerst moet blauwtong vastgesteld zijn voordat je mag gaan behandelen. Daarover zat ik me nog boos te maken ook. Zo’n beest ligt zo te lijden.” Vaak, maar niet altijd, hebben schapen met blauwtong een snotneus. Daarnaast kunnen ze volgens Fierens hoge koorts, zere poten, veel dorst en een dikke tong krijgen, gevolgd door longontsteking. Zo ook in het geval van genoemde dekram die Fierens inmiddels heeft moeten laten inslapen. ,,Het is verschrikkelijk, ik voel me verslagen”, zegt ze. ,,Je probeert er alles aan te doen om blauwtong te voorkomen. Zo hebben we bijvoorbeeld insecticiden gebruikt. En toch moeten we nu elke dag een paar lammeren uit de wei halen omdat ze ziek zijn.”

De zieke beesten behandelt Fierens overigens zelf. Met antibiotica en pijnstillers. De veearts komt langs om bloed af te nemen om de ziekte vast te kunnen stellen. ,,Het is de eerste keer dat ik ermee te maken krijg. Het is verschrikkelijk nu, overal. Hier in de buurt werden bij iemand acht lammeren tegelijk gevonden. Ze lagen dood in de wei, waarvan twee in de sloot. Die hebben waarschijnlijk geprobeerd om te drinken. ” Worden de dieren behandeld dan kan je volgens Fierens na een dag of acht zien of ze herstellen. Hoewel er volgens haar vermoedens zijn dat van blauwtong herstelde schapen onvruchtbaar of op zijn minst verminderd vruchtbaar zouden zijn geworden.

,,Ik ben maar een hobbyboer”, zegt Hanneke Fierens, ,,maar ik roep alle schapenhouders op om het door te geven bij het meldpunt dierziekten wanneer er blauwtong bij je beesten is vastgesteld. Ook mensen die zomaar één schaap hebben. Het is heel belangrijk dat het wordt doorgegeven aan het meldpunt. Dan komen ze misschien sneller met vaccinaties. Want er wordt dan wel gezegd dat die knutten (soort muggen die het virus overbrengen –red) zich niet kunnen voortplanten in de winter, maar met die zachte winters doen ze dat volgens mij wel.” Het meldpunt dierziekten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is te bereiken onder telefoonnummer 045-5466230.

De schapenhoudster heeft inmiddels nog een lam verloren aan blauwtong en zeven zieke beesten binnen staan. Fierens hoopt natuurlijk dat er snel een einde komt aan de verspreiding van het virus. Zeker nu over een paar weken de tijd weer aanbreekt dat de dekrammen aan de slag moeten.

Meer nieuws