Het seizoen is weer begonnen voor Kees Berrevoets

Algemeen

Zaterdag Sport: hectisch programma voor Radio Schouwen-Duiveland

Vorige week is Radio Omroep Schouwen-Duiveland (Rosd) weer omgeschakeld van de zomer- naar de reguliere programmering. Vertrouwde programma’s zijn terug van vakantie. Zoals de zaterdagmiddaguitzending Zaterdag Sport. Wekelijks presenteert Hans Kik van twee tot zes uur deze radio-uitzending met (live) bijdragen van sportverslaggevers Kees Berrevoets, Hans den Haan, John Hage en Huib Kuyten.

Het is half twee in de middag wanneer de 58-jarige Kees Berrevoets het voetbalveld van Bruse Boys in Bruinisse op komt lopen. Koffertje in de ene hand, haspel met telefoonkabel in de andere. ,,Ik ben hier kind aan huis, ik ga m’n gang”, zegt Berrevoets, met een routineus gebaar de telefoonkabel in de kantine van Bruse Boys aansluitend terwijl hij links en rechts mensen begroet èn gegroet wordt. Al tien jaar lang doet hij op zaterdag en zondag live verslag voor radio Schouwen-Duiveland. Voetbalwedstrijden, maar soms ook korfbal. ,,Ja”, zegt de in Zierikzee geboren, maar getogen Kerkwervenaar, ,,Het is een beetje een tic, elk weekend op het voetbalveld. Ik voetbalde vroeger bij WIK, was er later kantinemedewerker en Hans Kik (mede-oprichter van Rosd- red) vroeg mij voor de verslaggeving bij WIK waar ik inmiddels al 43 jaar lid was. Van het een kwam het ander en zo ben ik erin gerold.”

In het dagelijkse (lees: doordeweekse) leven is Berrevoets uitvoerder bij een schildersbedrijf. Maar hier op het voetbalveld is hij toch duidelijk, herkenbaar voor iedereen, de radioverslaggever. Met een plastic stoeltje, zijn koffer met daarin een koptelefoon, microfoontje en teleporter (een kastje met knopjes om de verbinding met de studio in Zierikzee tot stand te kunnen brengen) en een jas voor als het weer omslaat, installeert Berrevoets zich aan de zijlijn. Voordat het echte werk begint, test hij zijn apparatuur door contact te maken met studiopresentator Hans Kik en technicus Mart Kik. Eerder al heeft hij zich thuis op deze wedstrijd voorbereid door op Internet informatie te vergaren over de tegenstander van de thuisclub, in dit geval VVC ’68 uit Halsteren. En nu is het terug naar de kantine, naar de bestuurskamer om precies te zijn. Daar wordt Berrevoets hartelijk welkom geheten met een “bakje, Kees?”. Al koffie drinkend schrijft de radioverslaggever de opstelling van Bruse Boys over in zijn notitieblok. De opstelling van de tegenstander zal hij wat later overnemen van schrijvende PZC-verslaggever Klaas Verspoor. Die laatste roept dat Berrevoets geliefd is onder collega’s. ,,Ik heb nooit een cursus gehad voor dit werk. Het is gewoon een hobby. Je moet verstand van voetbal hebben en toneel kunnen spelen. Maar eigenlijk ben ik een stille jongen”, analyseert Berrevoets. ,,Het mooiste is een spannende wedstrijd waar in korte tijd veel gebeurt. Wanneer er wordt gescoord ‘breek’ je ‘in’ tijdens de uitzending, dan wijkt alles, een plaat wordt dan afgebroken. En een wedstrijd op het laagste niveau kan ook heel leuk zijn. Maar als er niets gebeurt, tja, en het is ook nog eens slecht weer, dan zit ik er maar verloren bij.”

Hij heeft geen idee hoeveel luisteraars de sportuitzending, waarin de meeste aandacht uitgaat naar de voetbalwedstrijden op het eiland en de tussenstanden en uitslagen van elders in Zeeland gespeelde voetbalduels, trekt. Maar de reacties van luisteraars zijn altijd positief. ,,Oudere mensen die hun huis niet meer uit kunnen, die luisteren. En als de fietsenmaker van Noordgouwe, die op zaterdag moet werken tegen me zegt ‘ik geniet van je’ dan weet je dat er ook echt naar je programma geluisterd wordt.” Sowieso heeft Berrevoets weinig negatieve ervaringen. Het weer kan een lastige tegenstander zijn wanneer je langs de lijn zit met je parapluutje om jezelf, je schrijfblok en je apparatuur droog te houden. En nu er zo naar wordt gevraagd weet hij zich één negatieve ervaring te herinneren: ooit, tijdens een wedstrijd Brouwershaven tegen MEVO kreeg Brouwershaven een strafschop. ,,Ik riep meteen in mijn radioverslag ‘een zuivere penalty’. Nou, de trainer van MEVO heeft een half jaar niet meer tegen me gepraat, zo verschrikkelijk kwaad was die man op mij”, aldus Berrevoets, die wat bedenktijd betreft, vindt dat de schrijvende pers het dan een stuk makkelijker heeft. Hoewel hij nooit meer zenuwachtig is voor een uitzending. ,,Daarvoor is het teveel routine.” Toch is er ondanks die jarenlange routine geen sprake van onverschilligheid wanneer je Berrevoets zo aan het werk ziet. Al zakt het duel Bruse Boys-VVC ’68 op sommige momenten een beetje in, hij blijft alert het spel volgend. En wanneer de verslaggever rechtstreeks in de uitzending zit, is er toch sprake van enige spanning want zijn handen staan geen moment stil terwijl hij commentaar geeft. Hoe lang wil Kees Berrevoets zijn weekends nog op deze manier doorbrengen? ,,Een heel moeilijke vraag. Ik durf het niet te zeggen. Zolang ik kan wil ik dit nog wel een paar jaar volhouden. Ik denk niet dat er een andere hobby is die mijn pad kruist.”

Ondertussen is er in de studio van Rosd, aan de voet van de graansilo in Zierikzee, sprake van gestroomlijnde hectiek. Presentator en samensteller Hans Kik van Zaterdag Sport heeft dan wel assistentie van ‘pio’ (presentator in opleiding) Arjen Meijer maar aan de andere kant van het glas heeft de technicus het razend druk. Mart Kik, de zoon van, krijgt het ene telefoontje na het andere: de tussenstanden worden achter elkaar aan hem doorgegeven. Die zet hij op de computer zodat de presentator ze kan aflezen. Daarnaast zorgt hij voor de muziek en natuurlijk voor de inbreng van de verslaggevers ter plaatse zoals Kees Berrevoets waarmee hij voortdurend in contact staat. Want actuele zaken, dus doelpunten gaan voor. Vader Hans Kik, man van het eerste uur en enthousiast als altijd: ,,Ik ben nooit weggeweest in de twaalf jaar dat we bestaan en ik ga hier ook nooit weg. Dit is de kick van het radio maken: om de combinatie tussen sport en muziek in al deze hectiek soepel te laten verlopen. De chaos die er is terwijl er een plaatje draait. En dan is het de kunst om als de muziek afgelopen is weer rustig verder te gaan met je programma. Het is vier uren lang improviseren.” Om de technicus te ontlasten zou het programma wel een medewerker kunnen gebruiken die het sportprogramma regisseert. Belangstellenden die er wat voor voelen om voor de radio-omroep in Zierikzee te werken kunnen mailen naar kik@zeelandnet.nl. Hans Kik: ,,Ik hoor altijd dat Zaterdag Sport één van de best beluisterde programma’s van ons is. We werken hier allemaal samen en niemand wordt betaald. Neem nou Kees Berrevoets, die rijdt vandaag op eigen kosten naar Bruinisse. Maar daar staat tegenover dat hij straks wel in de bestuurskamer bij Bruse Boys achter een lekker bakje koffie zit en een broodje kroket krijgt.”

Meer nieuws