WereldRegio mosseltest: een dikke acht

Algemeen

Wereldregio-test levert een 8,8 op voor de mossel

Zierikzee- Het weer is ideaal, de stad is prachtig. Zeggen de mensen die over de Nieuwe Haven in Zierikzee wandelen. Maar wat vinden diezelfde mensen van de mossel? Wereldregio wierp deze vraag op in de vorm van een mosseltest. Joyce Naerebout van Brasserie Maritime maakt de bodemcultuurmosselen volgens traditioneel ‘Maritime-recept’ klaar. En legt en passant uit waarom deze schelpdieren soms wit, soms oranje zijn. Wereldregio neemt vervolgens de proef op de som.[banner]

Mevrouw Holm, overbuurvrouw van de Brasserie, ‘pikt’ een mosseltje mee en vertelt: ,,Vroeger, wanneer we thuis mossels aten, moest ik van mijn moeder altijd een glas melk erbij drinken.” Dit om een eventuele ‘slechte’ mossel te neutraliseren. Thuis eet mevrouw Holm de mosselen het liefst zonder saus, maar met azijn en stokbrood erbij. Een groepje jongeren uit Linz in Oostenrijk hebben de weekdieren nooit eerder gezien, laat staan gegeten. Onbevooroordeeld storten zij zich op het pannetje. Aan een oordeel wagen zij zich echter niet. Want, zo meent een van hen (een technisch student) ,,we hebben immers geen vergelijkingsmateriaal.” ,,Ik heb in mijn hele leven nog nooit zulke lekkere mosselen gegeten!!!” schrijft Eefje Kuit uit Oegstgeest enthousiast. En Marthje Timmermans, uit dezelfde plaats, voegt daaraan toe: ,,Fantastisch! De smaak is super, mooi qua kleur en de juiste grootte. We hebben genoten van de lunch met mosselen, wijntje, goed gesprek en fijn uitzicht.”

Wat opvalt is dat veel voorbijgangers hoofdschuddend langslopen: nee, mosselen lusten wij niet. Hun kinderen schijnen het product al helemaal niet lekker te vinden, uitzonderingen daargelaten. Een meisje van een jaar of vijf uit Utrecht heeft wel belangstelling voor de lege schelpen en vraagt of ze die mag meenemen. Een mevrouw uit de Achterhoek heeft nog nooit eerder een mossel geproefd, maar gaat na enig aandringen overstag. ,,Tja, wat de boer niet kent dat eet –ie niet hè. Eerst is het zacht en dan taai. Nee, ik vind het ook niks hoor om zo’n levend ding in de pan te moeten gooien.” De mensen die ze toch al vaker eten, en dus graag lusten, beoordelen ‘onze’ gekookte mossel van Brasserie Maritime gemiddeld met een 8,8. ,,Zalig, zoals steeds” roemt Frank van den Enden uit Antwerpen dan ook. ,,Deze bodemcultuurmosselen van Neeltje Jans zijn nu op hun best”, zegt Joyce Naerebout tussen de bedrijven door. En waarom er witte en oranje mosselen zijn? ,,Dat komt door het caroteengehalte. Het heeft te maken met wat de mosselen eten aan plankton”, aldus de kok.

Meer nieuws