Logo wereldregio.nl

Open dag in Watersnoodmuseum

Het watersnoodmuseum houdt zaterdag 8 februari een Open Dag van 10.00uur tot 17.00 uur. Behalve dat het museum die dag vrij toegankelijk, is zijn er ook allerlei activiteiten en zijn er presentaties van organisaties, waaronder Nationaal Park Oosterschelde, de onderwatersportbond, radiozendamateurs en de wandelbond. Zeeuwse Tong en de Oesterij uit Yerseke spelen in op de innovaties in de zuidwestelijke delta. Staatsbosbeheer geeft enkele rondleidingen door het buitengebied.

Vorig jaar trok de open dag ruim tweeduizend bezoekers. Het Watersnoodmuseum organiseert de open dag gewoonlijk één dag na de jaarlijkse herdenking van de watersnood van 1 februari 1953. Omdat de herdenking dit jaar op zaterdag viel en de open dag dan op zondag zou vallen is ervoor gekozen een week later, op 8 februari, de open dag te organiseren. 

In bijna elk van de vier caissons worden activiteiten en presentaties gegeven die passen bij het thema van de caisson. In caisson 1 waar De Feiten van de watersnood van 1953 centraal staan zijn er boeken over de Ramp, die niet alleen in Nederland plaatsvond, maar ook daarbuiten. Auteur Jasper Goedbloed schreef een tweetalig (NE/ENG) boek hierover, Noordzee 1953, en signeert tijdens de open dag. Auteur Herman Vuijsje schreef een boek over de rol van kinderboeken in de verwerking van de gebeurtenissen van de ramp. De Ramp Getekend, ook hij zal tijdens de open dag aanwezig zijn om te signeren. ? 

Het Thomaskoor uit Zierikzee zingt enkele liederen in de loop van de ochtend en in de middag is er een bijeenkomst van het oral history team '1953, Het Verhaal' met onder meer een documentaire over Colijnsplaat en Den Bommel en nieuwe getuigenissen die recent in beeld en geluid opgenomen zijn. Voor het volledige