Afbeelding
Foto: Alexander Sporre

Zeeuwsche Zoute initiatief Christian Clerx

Actueel SD

Zeeuwsche Zoute is een nieuw ambachtelijk zeezout uit de Oosterschelde. Het is honderd procent natuurlijk zeezout zonder verdere toevoegingen. Het zout kenmerkt zich door een unieke zilte smaak: je proeft de Oosterschelde.
Zeeuwsche Zoute is een initiatief van Christian Clerx (links op de foto). Hij is een geboren en getogen Noordgouwenaar. Nu woont en werkt hij in Amsterdam. ,,Voor mijn werk ben ik veel in het buitenland en ik zag in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Ik dacht: waarom is er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout? Een jaar geleden ben ik in het weekend in mijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk gegaan en met dat water zout gaan maken. Nu produceren we rond de driehonderd kilo zout per maand en heb diverse (sterren) restaurants als klant waaronder RIJKS ® in Amsterdam, maar ook lokale restaurants zoals Bru 17 in Bruinisse."
Het verhaal van Zeeuwsche Zoute begint bij de oorsprong: de Oosterschelde. Hier wordt het water bij vloed opgepompt bij het vissersdorp Bruinisse. Vervolgens wordt het water gezuiverd door natuurlijke factoren, zoals mossels, oesters en zandplaten. Daarna wordt het water in een gesloten omgeving in zoutpannen ondergebracht.

Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de Middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie nu weer nieuw leven in.
Het schone water uit de Oosterschelde zorgt dat Zeeuwsche Zoute die pure, witte uitstraling heeft die je vrijwel bij geen ander zeezout aantreft. Zeeuwsche Zoute is zouter van smaak doordat het calcium met de hand wordt afgeschept. Dat betekent dat er minder zout nodig is om toch die unieke smaakbeleving te creëren. De specifieke smaak van Zeeuwsche Zoute komt door de natuurlijke mineralen uit de Oosterschelde.
Het is vanaf nu ook online te koop via www.zeeuwschezoute.nl. (foto Alexander Sporre Photography)

Meer nieuws