Logo wereldregio.nl
Foto: Joke Bot

Nieuw ouderenprogramma op radio

  Actueel SD

'Tussen toen en nu' heet het ouderenprogramma waarmee Radio Schouwen-Duiveland van start gegaan is. Anders dan de bestaande programma's is het vooral informatief voor de doelgroep. Over veiligheid en wonen en over zorg en vervoer bijvoorbeeld. Wat initiatiefnemer Jan Blom uit Zierikzee betreft komt alles wat de ouderen kan interesseren voorbij. Hij denkt dat ouderen best wat extra informatie kunnen gebruiken.

Voor Blom zelf is het ook best een avontuur. De 71-jarige vrijwilliger van de lokale radio heeft tot nu toe altijd als technicus achter de knoppen gezeten. Nu zit hij achter de microfoon. ,,We hebben wel wat proefuitzendingen gemaakt om het bestuur te laten horen. En nu zijn we van start gegaan.'' Iedere eerste, tweede en derde donderdag van de maand tussen 11.00-12.00 uur. Herhaald wordt het programma niet. Daar is de omroep vanaf gestapt. Blom hoopt natuurlijk dat hij veel luisteraars aan zich weet te binden. En dat veel organisaties bereid zijn om aan te schuiven en te vertellen over de thema's die ouderen kunnen interesseren.

Blom maakt het programma samen met Jan van Uden, Mimi de Wildt, Anne van Mil, Joke Bot, Maria Rios van der Sluijs en Marcel Schoenakker. Blom heeft na zijn werk als melkboer en buschauffeur bij ZWN een groot deel van zijn werkzame leven bij de vakbeweging gezeten. Mensen met problemen op het werk bijstaan. ,,Niet als vakbondsman de problemen oplossen, maar de mensen vooral helpen zelf iets voor elkaar te krijgen. Dat werkte veel beter.''

Dat verklaart wellicht ook zijn betrokkenheid bij de ouderen. ,,Veel mensen weten niet wat er aan hulp beschikbaar is of waar je het kunt krijgen." Daar hoopt hij met het nieuwe programma aan bij te dragen. In de veronderstelling dat ouderen relatief veel naar de radio luisteren. Ouderen, waaraan hij overigens geen leeftijd wil koppelen. ,,Laten we van vijftig plus uitgaan."

Het programma mag vooral ook gezellig zijn. Zo wordt er iedere uitzending een jaar uitgekozen, waaruit de muziek komt. Hij is begonnen met 1950 en komende week wordt dat 1952. De programmamaker hoopt dat veel luisteraars die muziek gaan herkennen. Ook graaft het programma in oude Zierikzeesche Nieuwsbodes. Op zoek naar berichten, die ook voor die herkenning gaan zorgen.

Plus foto Het team van 'Tussen toe en nu' bij elkaar (foto Joke Bot)