Afbeelding

Eis twee jaar voor steekpartij

Actueel SD

Officier van Justitie Linda van den Oever heeft bij de rechtbank tegen een 38-jarige vrouw uit Zierikzee voor poging doodslag twee jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. De verdachte zou in de vroege ochtend van 16 juni van dit jaar in haar woning in Zierikzee haar (ex-) partner met een mes in de schouder en de pols hebben gestoken. ,,U heeft meermalen met een groot mes gestoken. Het slachtoffer had het leven kunnen laten. Bij het steken kan een vitaal deel van het lichaam worden geraakt'',  wees de officier op de ernst van het delict.  

De verdachte kwam op zitting met een andere visie op het incident, nadat ze eerder had verklaard te hebben gestoken. ,,Ik heb een zwaaiende beweging met het mes gemaakt. Ik stond met mijn rug tegen het aanrecht in de keuken. Ik werd door hem bij de keel gegrepen. Ik wilde uit mijn benarde positie geraken. Ik heb toen achter me gevoeld en naar een voorwerp gepakt. Achteraf bleek het een mes te zijn. Ik heb een zwieper gemaakt, maar niet gestoken", deed ze weloverwogen haar verhaal. In eerste instantie had ze tegen de politie gezegd dat er niets was gebeurd. De officier vond haar verhaal ongeloofwaardig. ,,U komt steeds met andere verklaringen. Een steekwond van elf centimeter in de schouder past niet bij uw verhaal van één zwaaiende beweging. Uw noodweerverhaal klopt niet."

Aan het incident ging een ruzie op het terras, waar ze met een ander stel onder het genot van een drankje zaten, vooraf. ,,Hij maakte denigrerende opmerkingen. Het ging van kwaad tot erger", zei ze. Ook in haar woning bleef de sfeer grimmig. ,,Ik ben op het dakterras twee keer door hem bij mijn keel gegrepen", vertelde ze. Het stel en het slachtoffer verlieten de woning.  De vrouw ging naar bed. Toen haar levensgezel terugkeerde , ging hij op de bank slapen. De ruzie zat haar niet lekker. ,,Ik wilde met hem erover praten." Dit alles leidde tot het steekincident. ,,Ze werd vervelend. Ze liep naar het aanrecht en pakte het mes. Ik liep op haar af. Ze haalde uit met het mes. Je hebt me gestoken", stond er in zijn verklaring.  ,,Ze  heeft niet de politie gebeld, maar is eerst gaan schoonmaken'', merkte de officier op. Zij hield rekening met het blanco strafblad en nam de conclusie over van de psycholoog dat het incident haar in lichte mate valt toe te rekenen. ,,Ze heeft een stoornis in het alcoholgebruik en ze voelt zich vanaf haar jeugd vernederd en afgewezen, wat versterkt werd door de relatie met haar vriend'', aldus het rapport van de gedragsdeskundige. De verdediging deed een beroep op noodweer en bepleitte vrijspraak . ,,Ze wilde hem met zwaaiende bewegingen afschrikken. Ze zag geen andere uitweg om het geweld te doen stoppen. Mijn cliënt heeft ook fors letsel opgelopen." Het slachtoffer onderging een negen uur durende operatie in het ziekenhuis. Hij heeft uitzicht op volledig herstel. Hij diende een schadeclaim in van 2749, 63 (medische kosten en 2000 euro smartengeld). De Zierikzeese zit zes maanden in voorarrest.  De rechtbank doet 24 december uitspraak.

Meer nieuws