Logo wereldregio.nl

Centree start uitpluisactie

  Actueel SD

Wie regelmatig langs de kust loopt herkent ze, blauwe plastic draadjes; "VisPluis". VisPluis is eigenlijk niet zo pluis, het is plastic dat in zee belandt en niet vergaat. Er is veel aandacht voor zwerfvuil maar de blauwe draadjes zijn minder zichtbaar. Maar heb je ze eenmaal gezien, dan ontdek je dat er honderden touwtjes langs de kust liggen.

Volgens de nationale tellingen van Stichting De Noordzee maar liefst 1 draadje of bosje per meter strand, het is daarmee één van de meest voorkomende soorten afval dat aanspoelt langs de Nederlandse kust. En hoeveel draadjes drijven er nog in zee of zitten al in de magen van vissen en vogels? De plastic draadjes zijn afkomstig van visnetten en worden gebruikt  om deze te beschermen tegen de bodem. De plastic draadjes slijten echter snel af, jaarlijks komt hierdoor alleen al in Nederland en België 65.000 kilo plastic in zee! Als je al deze draadjes aan elkaar knoopt heb je een draad van 260.000 kilometer die 6 x rond de aarde kan. Een plastic-probleem dat opgelost kan en moet worden. De culturele stichting Centree wil het VisPluis onder de aandacht brengen door van deze aangespoelde draadjes een kunstwerk te laten maken door kunstenaar Kianoosh Gerami. Stichting Centree heeft jarenlang een netwerk opgebouwd van inwoners en partners en legt culturele verbindingen rondom het "Cultuurplein" in Zierikzee. Hierbij vervult zij ook een maatschappelijke rol. Centree wil het VisPluis onder de aandacht brengen omdat het onderwerp nog niet zo bekend is maar wel een grote impact heeft op ons eiland als kustgemeente en op onze leefomgeving in het algemeen.

Daarnaast gaan Technasium-leerlingen van de Pieter Zeeman en het Goese Lyceum op zoek naar alternatieven en wil Centree een symposium organiseren in samenwerking met wetenschappers, belangenorganisaties en de jonge onderzoekers. Centree hoopt hiermee de visserijsector te ondersteunen bij het vinden van een oplossing. Het is belangrijk om goed voor de Noordzee te zorgen met haar rijke en prachtige natuur en om deze bron van voedsel en welvaart te beschermen. Op zaterdagochtend 30 november 10.00 uur zullen meer dan tien verschillende locaties langs de hele Noordzeekust van Nederland en de Oosterschelde letterlijk worden uitgeplozen. Het VisPluis wordt verzameld voor het kunstwerk en ook de hoeveelheden worden geteld. Deze gegevens worden vervolgens ter beschikking gesteld voor onderzoeksprogramma's. De uitpluisactie is een initiatief van Centree in samenwerking met het NME Schouwen Duiveland, Schoon Schouwen Duiveland, MEC Goes, De Bende van het Strand, Dorpsraad Ouwerkerk, Paal 10, Hogeschool Zeeland, burgerinitiatief Schoon Goeree Overflakkee, Juttersgeluk Bloemendaal, Jutters Katwijk, Jutters Noordwijk en Doe Mee Verlos De Zee.

De locaties op Schouwen Duiveland zijn; Strandje Ouwerkerk, werkhaven De Val, Strandje 'Levensstrijd" Zierikzee, De Heerenkeet, De Schelphoek en Strand De Punt Westenschouwen. Je kunt je opgeven door een email te sturen naar terry.bom@nmesd.nl of door je aan te melden via de facebookpagina @CentreeZierikzee. Kun je niet meedoen of vind je nog meer? Stop het VisPluis (voor 1 februari 2020) voorzien van datum en vindplaats in een envelop en stuur het op. Dit kan naar Stichting Centree, p.a. Nieuwe Bogerdstraat 25, 4301 CV Zierikzee. Meer informatie op www.centree.nl