Afbeelding

Goed resultaat schaker Greefhorst

Actueel SD|Sport

Paul Greefhorst boekte in de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee een goed resultaat door de nummer drie van de afgelopen zomercompetitie, Aloys Kersten, te verslaan.

Greefhorst (rechts op foto) speelde geconcentreerd totdat hij in de 14e zet met Pg5 zijn toren op h1 blootstelde aan de zwarte loper. Een ondoordacht zetje met een onverwacht positief effect. De druk op h7 nam toe en Kersten sloeg het op paard op g5, waardoor Greefhorst een open h-lijn kreeg. Kersten verdedigde verkeerd waardoor Greefhorst met een torenoffer een mat in twee kon realiseren en Kersten opgaf.
Aanvankelijk ging de partij tussen Jac Weeland en Dick Doeswijk gelijkmatig op, maar van lieverlee begon het druk te worden in het centrum, met diverse dreigingen en penningen. Met de gekozen voortzetting verloor Doeswijk een stuk en daarmee uiteindelijk ook de partij.
Marnix den Boer nam het met wit op tegen Tim Fierens. De zwartspeler had gehoopt dat Den Boer zich zou laten verleiden tot een scherpe variant van het Tweepaardenspel. Maar wit besloot in plaats daarvan kalm en onverstoorbaar zijn stukken te ontwikkelen. Hierna volgde een rustige partij, zonder drama of spektakel. Toch leidden enkele onnauwkeurigheden van Den Boer tot het verlies van twee pionnen. Daarop besloot hij een aanval tegen de zwarte koningsvleugel te lanceren. Fierens kon deze aanval pareren en hield uiteindelijk een loper meer over. Na nog een ongelukkige zet van Den Boer kon Fierens hem mat zetten.