Afbeelding

Krijger eerste leider Zierikzeese schaakcompetitie

Actueel SD|Sport

Marnix den Boer overzag in de eerste ronde van de interne competitie van het nieuwe seizoen te laat dat Kees van den Nieuwendijk (links op foto) met doorschuiven van een pion zijn paard werd aangevallen, maar ook mat zou gaan met de loper en dame op de lange diagonaal.

Er zat niets anders op dan het paard in te leveren wat Den Boer niet te boven kwam in het vervolg van de partij.
Martin Krijger (rechts) speelt met zwart het liefst de Drakenvariant, waartegen Sjaak Spiegels zich de laatste jaren succesvol verdedigt met het gesloten systeem. Afgelopen voorjaar ging Krijger op zoek naar een goed antwoord hierop en kon het nu eindelijk eens toepassen. Hij kwam met licht voordeel uit de opening en toen Spiegels zijn koningspaard ver in de zwarte stelling plantte sloeg de vlam in de pan. Krijger dacht eerst een pion te kunnen winnen en zelfs een toren, maar dat was vergiftigd en uiteindelijk bleef het bij een kwaliteit tegen een pion. Spiegels opende de aanval op de koningsstelling van Krijger maar zag enkele malen een mogelijkheid tot remise over het hoofd. Toen de stelling opende kreeg Krijger een sterke vrijpion die uiteindelijk promoveerde tot dame en daarmee de partij besliste in Krijgers voordeel. Krijger is hierdoor direct de leider in de competitie.
De partij tussen twee debutanten, Michiel Broere en Ben van der Westen, begon Scandinavisch, waarna d5 verdedigd werd met c4. Van der Westen maakte de eerste fout door nog een pion aan te bieden en deze niet de slaan met zijn paard maar met de pion. Hierdoor kwam de damevleugel wijd open te liggen en kon Broere gestaag zijn voorsprong uitbreiden. Van der Westen probeerde later tevergeefs druk op de konings zijde te zetten door zijn toren op e3 te plaatsen en deze daarna te versterken met zijn paard en dame. Echter door verschillende pins was deze constructie niet succesvol om een bedreiging te vormen. Broere kon Van der Westen schaakmat zetten door zijn pion te promoveren.
Een derde debutant, Aloys Kersten, als derde geëindigd in de zomercompetitie, kreeg met wit veel ruimte in de opening van Cees Legemate. Na een onnauwkeurigheid van Legemate kon Kersten de zwarte stelling met zijn dame binnendringen. Dat leidde uiteindelijk tot materiaalwinst en ook aan mat was voor Legemate niet meer te ontkomen.

Meer nieuws