Logo wereldregio.nl

Jubileumeditie Deltaweekend start vrijdag

  Actueel SD|Sport

Twee keer werd de jubileumeditie van het Deltaweekend uitgesteld, maar vrijdag 24 juni komt het er toch van.

Na twee jaar corona start de vijftigste editie van het oudste en grootste meerdaagse zeilevenement in de Zeeuwse Delta. Vanaf donderdagmiddag strijkt een veelzijdige wedstrijdvloot neer in de haven van Zierikzee. Hier begon het allemaal, nu ruim vijftig jaar geleden.
Afgelopen weekend zou al een begin worden gemaakt met de vijftigste editie maar de weergoden gooiden roet in het eten van Veronicarace, een wedstrijd op zee over ruim honderd mijl met start en finish vanaf de buitenzijde van de Roompotsluizen. De organisatie besloot daarom een alternatieve wedstrijd te varen op het beschutte water van de Oosterschelde. De start en finish waren vanaf de wal in Colijnsplaat. Uiteindelijk kwamen de deelnemers niet tevergeefs naar Zeeland en hadden ze een mooie wedstrijddag.
Het Deltaweekend is ontstaan door de samenvoeging van een aantal regionale zeilwedstrijden georganiseerd door diverse watersportverenigingen aan de Oosterschelde. In de hoogtijdagen duurden deze wedstrijden meer dan een week en trok de wedstrijdvloot van haven naar haven. De start was altijd in Zierikzee, de afsluitende wedstrijd werd vanuit Colijnsplaat gevaren. Enkele jaren geleden werd besloten om de wedstrijden te beperken tot één lang weekend.
Tijdens de Deltaweek wordt er in de officiële wedstrijdklassen (ORC) gestreden om de Zeeuwse kampioenschappen. De resultaten tellen ook mee in het puntenklassement voor de nationale ORC titel. Het Deltaweekend blijft daarmee een toonaangevend zeilevenement op nationaal niveau. (foto Anusjka Martens Fotografie Objectivo)