Logo wereldregio.nl

,,Brouwersdam90 fantastisch evenement in prachtige omgeving”

  Actueel SD|Sport

Hans Stoutjesdijk heeft de Brouwersdam90, vanwege de wind een behoorlijk zware editie, weer goed verteerd.

Net als na de tweede editie in september 2021 was de Zierikzeeënaar zaterdag tijdens de derde uitvoering de beste triatleet van Schouwen-Duiveland. Stoutjesdijk passeerde na 3.08,35 uur als 31e de eindstreep bij zeil- en surfcentrum Brouwersdam, de centrale locatie van het mooie en grote sportevenement dat deze keer te maken had met een behoorlijk straffe editie. De eerste twee uitgaven gingen redelijk geruisloos (lees: windstil) voorbij. ,,Het werd wel eens tijd”, sprak de speaker over de ‘winderige’ editie. ,,Dat is de Brouwersdam”, viel Rick Jendrusch van zeil- en surfcentrum Brouwersdam hem bij. ,,De wind maakt de Brouwersdam uniek, maar ik snap de deelnemers wel.”
Het unieke zit ‘m ook in het totaalplaatje van de omgeving. Wie zaterdag bijvoorbeeld aan de waterkant stond, om de triatleten het water in zien te gaan voor een kilometer zwemmen in het Grevelingenmeer, zag meteen erachter windsurfers door het water scheren, op de Brouwersdam triatleten op hun racefiets voorbij zoeven en nog verder de kitesurfers door de lucht vliegen. Dat allemaal in één oogopslag. Hoe uniek wil je het hebben?
Zierikzeeënaar Bert de Vos, deelnemer aan de Brouwersdam90 (1.000 meter zwemmen, 78 kilometer fietsen, 10 kilometer hardlopen), ervoer het weinig anders. ,,Het is echt een fantastisch evenement in een prachtige omgeving. Meestal gun ik mezelf niet de tijd om te genieten van de omgeving bij sportwedstrijden maar hier heb ik dat bewust wel gedaan. Als je bovenop de dam rijdt met de Noordzee links en de Grevelingen rechts en overal fietsers en surfers, is dat een magisch gevoel. Dan ben ik zo trots dat we in deze prachtige omgeving mogen wonen en sporten. Zelfs bij het zwemmen, met een flinke golfslag, in ondiepe gedeeltes ook nog kunnen genieten van de onderwaterwereld van de Grevelingen.” Daar hoorden ook kwallen en pijnlijke ‘ontmoetingen’ met oesters bij.
Michel Bouwman uit Burgh-Haamstede, deelnemend op de kwart (1.000 meter zwemmen, 40 kilometer fietsen, 10 kilometer hardlopen), is ook vol lof. ,,Met mijn Olympische gedachte ‘meedoen en genieten’ is het prima gegaan. Het surfcentrum en Brouwersdam zijn een unieke locatie voor een triatlon.” Bouwman krijgt bijval van Corné Schilperoort (bovenste foto). ,,De Brouwersdam is toch bizar mooi. Zeker voor zo’n evenement.” De Zieirikzeeënaar werd 41e op de kwart en was daar tevreden mee. ,,Het ging wel aardig. Ik had dit jaar veel minder getraind dan vorig jaar maar wel dezelfde tijd. Gezien de weersomstandigheden is dat wel een hele vooruitgang. Ik ga van de zomer meer trainen en dan in september nog een race doen.” Zijn tijd was 2.26,33 uur.
De beste, eilandelijke atleet op de kwart was Scharendijkenaar Lennard de Ruijter. Hij finishte als vierde in een tijd van 2.05,39 uur. Ludolf Reijntjes uit Zierikzee was de tweede van Schouwen-Duiveland en overall dertiende in een tijd van 2.13,45 uur.