Afbeelding

Schaker Den Boer wint zijn partij wel

Actueel SD|Sport

Als enige speler in de topzes heeft Marnix den Boer gewonnen tijdens de 24e ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee.

Hiermee verstevigde hij zijn vierde plek door van Peter de Vrieze te winnen. Den Boer (foto) werd eind jaren tachtig jeugdlid en speelde al na een paar jaar mee in het eerste team. Daarna stopte hij een poos met actief schaken, maar werd in 2011 weer lid en slaagde erin zijn spel steeds meer te verbeteren. Intussen heeft hij iedereen op de club al minimaal één keer verslagen en lijkt op weg naar een toekomstige toppositie. De anderen uit de top remiseerden zodat de strijd om de titel in de komende laatste twee ronden beslist gaat worden.
De partij tussen de twee voornaamste titelkandidaten, Martin Krijger en Sjaak Spiegels, eindigde onbeslist. Krijger had met zwart het Olifant Gambiet voorbereid, een vrij onbekende opening waarbij zwart vrij makkelijk remise bereikt maar bij een foutje van wit winstkansen krijgt. Spiegels kende het nauwelijks maar maakte geen fouten. Hij had de hele partij een klein voordeel maar dat was te weinig voor winst en berustte op de 22e zet in een puntendeling.
Den Boer kwam niet lekker uit de opening, maar wist wel een pionnetje te snoepen waarna zijn dame werd opgejaagd door de zwarte stukken van De Vrieze. Na ruil van veel stukken kreeg De Vrieze een voordeel maar Den Boer liet zien dat hij niet zomaar te verslaan is. Hij won een paard terug en toen daar even later ook nog een loper bij kwam gaf De Vrieze op.
Kees van den Nieuwendijk ontwikkelde met wit zijn stukken snel en kreeg greep op het centrum. Michel Melkert brak de stelling hierna open waarna een positiestrijd ontstond en enkele stukken geruild werden. Melkert kwam een pion voor maar dit ging wel ten koste van heel wat bedenktijd. De witspeler stelde heel tactisch remise voor en Melkert accepteerde dit met nog slechts enkele minuten bedenktijd over.

Meer nieuws