Logo wereldregio.nl

Krijger zet Spiegels ‘schaak’ in competitie

  Actueel SD|Sport

Met nog drie ronden te gaan in de Zierikzeese schaakcompetitie neemt de spanning nog steeds toe.

Martin Krijger ging Sjaak Spiegels voorbij maar het onderlinge verschil blijft klein: elf punten waar een overwinning ongeveer veertig punten waard is. Volgende week treffen beiden elkaar.
Met de club gaat het goed. In tegenstelling tot de meeste verenigingen is er een flinke aanwinst van nieuwe leden sinds afgelopen zomer. Die nieuwe leden hebben intussen een flink stempel gedrukt op de club. Zo speelt Michel Melkert al mee net onder de top en wonnen zijn moeder Marianne en zus Laura beiden hun partij.
Spiegels had een zware avond tegen de steeds beter wordende Michel Melkert. Hij ontwikkelde zijn dameloper in de richting van de witte koning maar Melkert zette een solide centrumblok neer. Beiden deden hun best zwaktes uit te lokken maar bleven ook sterke zetten doen. Het uiteindelijke resultaat was een hoogwaardige partij die eindigde in remise door zetherhaling.
Marianne Blinde, pas sinds de zomer lid, had een zware dobber aan Teun Brouwer (links op foto), het oudste lid. Brouwer kwam goed te staan en leek te gaan winnen maar Blinde (rechts) bleef goed de focus houden en strafte een foutje van Brouwer genadeloos af. Uiterst geconcentreerd liet zij een pion promoveren tot nog een dame. Tegen drie dames kon Brouwer niet op en capituleerde.
Het lukte Krijger de stelling van Jac Weeland onder druk te zetten, maar hij zag eigenlijk niet hoe hij er winst uit kon halen. Tot Weeland iets over het hoofd zag en zich liet mat zetten.
Paul Greefhorst slaagde er met zwart in de koningsvleugel van Kees van den Nieuwendijk open te breken en won er een toren tegen een paard mee. Dit schudde de witspeler goed wakker die daarop sterk tegenspel bood. Na een paar fouten van zwart werden de rollen omgedraaid en veroverde wit een stuk en een paar pionnen. Greefhorst kon het niet meer houden en gaf op.