Afbeelding

Krijger dient schaakkoploper eerste nederlaag toe

Actueel SD|Sport

Martin Krijger was na de zeventiende speelronde van huishoudelijke competitie van schaakvereniging Zierikzee de grote winnaar.

Hij bezorgde koploper Sjaak Spiegels zijn eerste nederlaag van dit seizoen en brengt hiermee het verschil in punten tussen de nummers één en twee terug tot negenendertig. Kees van den Nieuwendijk zag in zijn partij tegen nummer vier Jac Weeland een remisevoorstel afgewezen worden en moest zelfs een nederlaag incasseren. Michel Melkert blijft indruk maken door nu Marnix den Boer te verslaan en is inmiddels de grens van driehonderd punten gepasseerd.
Spiegels kwam beter uit de opening dan Martin Krijger (foto) en bouwde dit bekwaam uit tot hij een toren tegen een loper voorsprong kreeg. Een nadeel in zijn stelling was een paard dat ver weg van het strijdgewoel geïsoleerd stond en tot aan het eind van de partij niet meer in actie kwam. Spiegels verhoogde de druk op de pionnenformatie van Krijger maar maakte in tijdnood een paar verkeerde keuzes. Krijger kwam vier zetten voor het eind in het voordeel waarna Spiegels geen goede zetten kon vinden en op de 33e zet opgaf.
Weeland begon met het Albin tegen Gambiet en offerde wat pionnen. Na zijn lange rokade, rokeerde Van den Nieuwendijk kort. Weeland kon wat later open lijnen creëren en werd de druk op Van den Nieuwendijk steeds groter. Uiteindelijk viel Weeland binnen en besliste hij de partij.
Den Boer nam het met de witte stukken op tegen Melkert. Den Boer opende met e4, waarop Melkert de Karo-Kann koos. Nadat in de opening de paarden het bord verlieten ging een positioneel middelspel van start. Hierin zag Den Boer een vork op zijn toren en dame over het hoofd waarna Melkert na knap verdedigend werk van Den Boer de overwinning naar zich toe kon trekken.

Meer nieuws