Logo wereldregio.nl

Schaken in Zierikzee: blijdschap, verdriet, frustratie en berusting

  Actueel SD|Sport

Schaken wordt wel een koninklijk spel genoemd. In vroeger tijden bevochten koningen elkaar om de verveling te verdrijven en om hun imago op te vijzelen, maar dat beviel hun echtgenotes maar matig.

Enkele koninginnen vonden toe het schaakspel uit, en menig vorst verruilde de veldtocht voor een degelijk potje schaak. Zo is het verhaal in de prachtige film uit 1995 ‘Lang leve de Koningin’ van Esmé Lammers, kleindochter van Max Euwe, wereldkampioen schaak in 1935. Ook in Zierikzee wordt deze hobby met veel passie beleefd, elke partij is weer een bijzonder iets en op elke clubavond worden uiteenlopende emoties waar genomen: blijdschap, verdriet, frustratie, berusting, nonchalance, soms zelfs wraakzucht…
Zo ook in de vierde ronde van de huishoudelijke competitie van schaakvereniging Zierikzee. De twee remisepartijen eindigden in berusting, in de uurtjes daarvoor waren de andere emoties bod gekomen.
Peter de Vrieze (links op de foto) was tevreden met de stelling die al aardig dichtgemetseld was maar tegenstander Kees van den Nieuwendijk (rechts) ging er agressief tegenaan. Hij offerde een loper en de stelling van De Vrieze leek rijp voor de sloop. Het lukte echter net niet en beiden berustten in remise.
Jac Weeland startte vastbesloten om zijn tegenstander geen kans te laten en dacht dat het belangrijk was dat Frans Nijman in elk geval niet de controle kreeg over de lange witte diagonaal. Dat lukte redelijk maar er had meer ingezeten. Wel was de g-lijn nu open en toen Weeland toch nog kort rokeerde zette Nijman daar een leuke aanval op. Na heel wat verwikkelingen en gemiste voortzettingen berustten beiden erin dat een half punt een mooie beloning was.
Pieter-Jan van Strien zette Fokko Baakman lekker onder druk en won een paar pionnen. Vervolgens zorgde hij voor “rust in de tent” en wikkelde als een bekwaam veldheer af naar winst.
Teun Brouwer houdt van de cavalerie, en speelde flink wat pionnen op om zijn edele paarden veel ruimte te geven. Sjaak Spiegels had zijn dame al klaar staan die in de gaten van de vijandelijke stelling dook en er heel veel schade aanrichtte en de ‘blitzkrieg’ snel besliste met mat.