Logo wereldregio.nl
Foto:

‘Voetbalplaatjes’ Nieuwerkerker De Bruine hit op Instagram

  Actueel SD|Sport

Enkel een simpele afbeelding op Instagram plaatsen is niet aan Toby de Bruine besteed.

De 21-jarige designer uit Nieuwerkerk besteedt er liever uren werk aan om tot een mooi ‘kunstwerk’ te komen. In fulltime dienst van het Instagram-account van 433, het bedrijf van oud-voetballer Demi de Zeeuw.
Toby de Bruine wil graag een verhaal vertellen. Zeer recent maakte hij een plaatje - zo noemt Toby de Bruine het eigenlijk zelf ook - als voorbeschouwing op de Champions League-wedstrijd Juventus-Barcelona. Hij beeldt het al als een ware, Middeleeuwse ridderstrijd waarbij de ‘voetbalkoningen’ Ronaldo (Juventus) en Messi (Barcelona) elkaar te lijf wilden gaan. Deze strijd kon echter niet doorgaan omdat Ronalda vanwege een coronabesmetting ontbrak. Op de achtergrond gaat ‘ridder’ Frenkie de Jong te paard een andere Juventus-speler te lijf. ,,Mijn kracht is om verhalen te vertellen”, legt Toby de Bruine uit. ,,Ik vind het leuk om details te doen zodat je vaker moet kijken om te zien wat er in het plaatje gebeurt.”
Een plaatje ter voorbeschouwing op een grote wedstrijd is niet in een handomdraai gemaakt. Toby de Bruine is er meer dan een volle werkdag mee bezig. ,,Er wordt aangegeven wat er nodig is en ze geven iets aan jou omdat ze willen dat jij het maakt”, geeft de nog steeds geblesseerde Brouwershaven-voetballer aan. ,,Dat is heel fijn werken. Ze laten je je gang gaan om tot het beste resultaat te komen.” Hoe meer tijd hij er voor heeft, hoe meer creativiteit hij er in kan steken.
Via een ontwerpprogramma en toegang tot een beeldbank van alle profvoetballers kan Toby de Bruine zijn ei helemaal kwijt. ,,Met zo’n plaatje”, doelt hij op het duel tussen Juve en Barca ben ik wel tien uur bezig. Het is priegelwerk. Elke schaduw, lichtval, weerkaatsing, lichaamsdelen die je naar vorm wil maken. Of het been van de ene foto voeg ik samen met het been van een andere foto.”
Zijn plaatjes, ontwerpen, afbeeldingen, of hoe je ze ook wilt noemen, worden heel goed bekeken en dito geliked. Enkele weken terug had Toby de Bruine een ‘vooraankondiging’ op Bayeren München-Atletico Madrid gemaakt. Het resultaat: ruim duizend reacties en ongeveer 750.000 likes.
Voordat Toby de Bruine in contact kwam met 433 was hij al een tijdje actief op zijn eigen Instagramm-account tiptibba (met ruim twaalfduizend volgers). Zijn activiteiten wekte de interesse van 433. Het was Demy de Zeeuw in hoogste eigen persoon die Toby de Bruine via een berichtje benaderde. Of hij fulltime voor 433 wilde gaan designen, luidde vraag van de oud-international die de WK-finale van 2010 speelde. Nog zeven mensen doen hetzelfde werk als Toby de Bruine. ,,Iedereen heeft zijn eigen ding en wordt ingedeeld waar ze goed in zijn”, aldus de amateurvoetballer die nu zo’n vier maanden voor 433 werkt.
Toby de Bruine, die altijd wel iets in het grafische had willen doen, maakt naast zijn werk voor 433 ook persoonlijke plaatjes op wedstrijddagen voor Instagramm-pagina’s van bekende profvoetballers. Regelmatig is zijn werk te zien bij Leroy Fer (Feyenoord), Noa Lang (Club Brugge) en Hakim Ziyech (Chelsea).