Logo wereldregio.nl
Foto:

MZC’11-clubscheidsrechter Hagesteijn: ,,Ik ben best wel geschrokken”

  Actueel SD|Sport

Kees Hagesteijn, clubscheidsrechter van MZC’11, stond/staat de afgelopen dagen ongewild in de belangstelling.

Tijdens de wedstrijd tussen de vrouwen van MZC’11 en SC Emma zou Hagesteijn een speelster van de Dordtse vereniging racistisch hebben bejegend. ,,Op de eerste plaats ben ik geen racist”, reageert Hagesteijn. ,,Ten tweede heb ik nog nooit een racistische opmerking gemaakt. Ook zaterdag niet.” En: ,,Voorlopig stop ik met fluiten”.
Na ongeveer een uur spelen tussen MZC’11 en SC Emma floot Hagesteijn voor een overtreding van een speelster van de thuisploeg op een voetbalster met een buitenlandse achtergrond van SC Emma. Hagesteijn floot voor een vrije trap voor SC Emma waarop een speelster van die ploeg hem toeriep: ‘ga je daar niets meer aan doen?’ Hagesteijn antwoordde als reactie op de overtreding van de MZC’11-speelster met: ‘moet ik ze dan het land uitsturen?’ ,,Het is een opmerking die ik zo vaak heb gemaakt. Ik zeg ook wel eens ‘moet ik ze de gevangenis in stoppen’ als er wat op doet. Het veld uitsturen, was wat handiger geweest”, zegt Hagesteijn een paar dagen na het voorval waarbij racisme in het spel zou zijn geweest.
SC Emma is een andere lezing toegedaan, zo is te lezen in media van maandag. Na de eerdere genoemde overtreding zou Hagesteijn volgens Beyza Yildiz, de aanvoerster van de Dordtse formatie, hebben gezegd: ‘Ik kan haar toch moeilijk naar haar eigen land terugsturen’. Met ‘haar’ dacht SC Emma aan hun speelster die op de grond lag. ,,Haar heb ik totaal niet aangesproken”, zegt Hagesteijn. ,,Ik had ook geen enkele reden om een racistische opmerking te maken want die mensen”, doelend op de voetbalsters van SC Emma, ,,hebben mij niets misdaan.” SC Emma vond wel dat Hagesteijn hun speelster aansprak. ,,Heel SC Emma richtte het toen op zichzelf.” Excuses na afloop in de bestuurskamer door Hagesteijn, al dan niet nodig, werden door SC Emma niet aanvaard. ,,Het was hun waarheid tegen de mijne, maar mijn opmerking was niet voor SC Emma bedoeld.
Als gevolg van het incident op sportpark Den Hogen Blok gaat de club uit Dordrecht een klacht indienen bij de KNVB. Hagesteijn gaat voorlopig niets doen. ,,Er zal wel iets naar de KNVB gaan en dan zie ik het wel. Voorlopig ga ik niet fluiten. Dat is niet leuk voor MZC’11. Voor mij stort de wereld niet in als ik niet kan fluiten. Als dit mogelijk is in Nederland, was is er dan volgende week?”
Alle reacties na afgelopen zaterdag hebben Hagesteijn verre van koud gelaten. ,,Ik ben best wel geschrokken.” De journalist in kwestie, die het ‘racismeverhaal’ publiceerde, had Hagesteijn best om een weerwoord kunnen vragen. ,,Ik had minimaal een telefoontje van hem verwacht.”