Jong, fris MZC’11 moet wedstrijden nog leren (uit)spelen

Actueel SD|Sport

Op de rand van een klein stuntje heeft MZC’11 zich door eigen gestuntel de das omgedaan tegen een niet bepaald indrukwekkend Arnemuiden.

De eindstand (3-5) van de eerste wedstrijd van het seizoen 2020/2021 voor de Zierikzeese formatie kwam pas vanaf de negentigste minuut tot stand. Hiervoor – niet geheel onbelangrijk – speelde de thuisploeg op sportpark Den Hogen Blok achtentachtig minuten met tien man. Ook was dit in zekere zin eigen schuld en een tikkeltje onnodig.
Echter, voor de neutrale toeschouwer – en die waren er zaterdag natuurlijk niet veel – was het een heerlijke wedstrijd om (weer) langs de kant te mogen staan nadat het vorige seizoen zo abrupt was stopgezet vanwege de coronacrisis. Voor MZC’11-verdediger Jesse van der Linden was het na twee minuten tegen Arnemuiden alweer ‘crisis’. Vlak voor het strafschopgebied haalde hij een tegenstander onderuit. De scheidsrechter had maling aan de nog maar korte duur van de wedstrijd en trok onverbiddelijk rood. Het was een doorgebroken speler en daar staat maar één straf op. In de rust erkende Van der Linden zijn fout meteen en na afloop wond MZC’11-trainer Edwin Kriens er ook geen doekjes om heen.” Zijn strijdplan kon echter wel meteen de prullenbak in. ,,Door onoplettendheid achterin lag het helemaal open. Het was niet nodig omdat het we niet goed stonden. Dat heeft ook met scherpte te maken.”
De rode kaart maakte de wedstrijd in ieder geval open en aantrekkelijk en kon, zeker in de tweede helft, alle kanten op. De nog maar negentienjarige Jaimy Matthews liet zich tegen Arnemuiden van zijn snelle en balvaardige kant zien. Want nadat de Walcherse ploeg een goede kans op 0-1 had gekregen, versierde Matthwes met een goede solo een strafschop die door Sven Heijboer, die met liesproblemen na rust uitviel, feilloos binnengeschoten.
Arnemuiden wist zich nauwelijks raad met de manmeersituatie waarin MZC’11 zeker niet onder deed. Wel moest MZC’11-goalie Thijs Rombouts tweemaal redding brengen op een schot, dat zeker niet voorkwam uit goed voetbal. In de eerste minuut na de pauze werd het toch 1-1 omdat de verdediging van MZC’11 er niet helemaal gelukkig uitzag. De thuisploeg was verre van aangeslagen en zette in de vijftigste minuut de 2-1 op het scorebord via een fraaie volley van Jesse Kalwij (foto) bij de tweede paal in de korte hoek.
Derhalve kon Arnemuiden weer opnieuw beginnen en deed dat met succes. Een goed geplaatst afstandsschot in de rechterhoek betekende de 2-2 in de 61e minuut en een onhoudbare knal in de linkerhoek was de 2-3 in 67e minuut. Weer rechtte MZC’11 de rug waarna het zes minuten later wederom gelijk was. Sander Backx benutte feilloos en koeltjes een penalty nadat Matthews in het strafschopgebied onderuit was geduwd. ,,We komen knap terug”, stelde Kriens terecht vast.
,,MZC’11 heeft zeer verdienstelijk gespeeld. Ik kan ze niets verwijten. Maar je moet ook weten hoe je een wedstrijd over de streep moet trekken. Ook met tien man.” Hiermee doelde hij op een situatie op het middenveld met twee spelers van MZC’11 en eentje van Arnemuiden. In plaats in te grijpen kon Arnemuiden de bal eenvoudig vasthouden, passen en vervolgens in de negentigste minuut de 3-4 maken. ,,Dan maak je maar een overtreding of weet ik wat. Daar geef je de wedstrijd weg. Ik hoop dat ze daar van leren.” Met andere woorden: een jong, fris MZC’11, dat absoluut een punt hard verdiend, moet wedstrijden nog volwassen leren (uit)spelen. (foto Kees Bin)