Logo wereldregio.nl
Foto:

'Kampioen' Krijger komt met remise 'schrik' te boven

  Actueel SD|Sport

Martin Krijger, in het afgelopen ‘coronaseizoen’ uitgeroepen tot kampioen van de competitie van schaakvereniging Zierikzee, is de nieuwe jaargang met remise begonnen.

De speler (foto) uit Renesse schrok ervan dat hij direct al tegen Kees van den Nieuwendijk moest spelen voor de nieuwe competitie. Hij had gedacht dat het een vrije speelavond zou zijn. Het duurde even voor hij zijn concentratie gevonden had en deed een paar openingszetten die hij normaal niet gedaan had. Al op de vijfde zet kwam Van den Nieuwendijk met een zet waar Krijger niet blij mee was. Na lang nadenken vond hij een verdediging waarna veel materiaal geruild werd en Van den Nieuwendijk remise voorstelde. Krijger weigerde en kwam even later licht in het voordeel. Hij overzag een gecompliceerde winstmogelijkheid waarna de partij in remise eindigde.
Na een enorme blunder van Jac Weeland, die zijn dame weggaf, ontstond een gecompliceerde stelling waarbij zijn torens en paarden sterk samenwerkten. Uiteindelijk zou erna totale afruil een remisestelling ontstaan. Tegenstander Paul Greefhorst voorzag dit en bood remise aan wat direct geaccepteerd werd.
Teun Brouwer hanteerde tegen Tim Fierens de witte stukken. Brouwer begon sterk, met een handig gespeelde afruilvariant van het Spaans. Door een onnauwkeurigheid van Fierens won Brouwer een pion. Maar helaas liet hij zich na dit buitenkansje ertoe verleiden om een van zijn torens ver achter de vijandelijke linies te plaatsen, met enkel een paard als rugdekking. Fierens zag zijn kans schoon en zinde erop het cruciale paard te verjagen, opdat Brouwers toren zou vallen. De situatie die aldus ontstond, was zo ingewikkeld, en Brouwer moest er zo lang over nadenken, dat Brouwer door zijn tijd ging. De klok bracht Fierens dus de overwinning.