Logo wereldregio.nl
Foto:

Vader Peter verslaat zoon Erik met internetschaak

  Actueel SD|Sport

De twaalfde ronde van de internetcompetitie van schaakvereniging Zierikzee bracht een verrassende eindstand met vader en zoon De Vrieze als eersten, waarbij zoon Erik toch net boven vader Peter eindigde omdat hij zwaardere tegenstander had.

Bij het ingaan van de vierde en laatste ronde stond Erik de Vrieze (links op foto) nog met een honderd procent score bovenaan na overwinningen op Martin Krijger, Sjaak Spiegels en Paul Greefhorst. Peter de Vrieze stond op twee punten na achtereenvolgens een nederlaag tegen Sjaak Spiegels (rechts) en zeges op Jac Weeland en John van Dalsen.
Tot genoegen van beiden had de computer hen aan elkaar gekoppeld voor de beslissende partij. Deze begon met de totaal onbekende Van ’t Kruijs-opening waarbij Peter de Vrieze al op de vijfde zet de gebaande paden verliet. Opvallend was dat beiden dezelfde strategie hanteerden: de stelling rustig opbouwen en de tegenstander geen ruimte voor een aanval geven. Peter de Vrieze schoof langzaam maar zeker zijn pionnen naar voren en kreeg een mooie stelling met een aanvalsopening in het centrum. Erik echter dacht een kansje te zien en zette een paard ver in de vijandelijke stelling. Maar had overzien dat het paard gewoon geslagen kon worden. Hierop startte Erik de Vrieze een wanhoopsoffensief dat Peter de Vrieze vakkundig pareerde waarbij hij een par ontstane zwaktes bezette. Echter rond de veertigste zet keek Peter de Vrieze niet goed uit en leek Erik de Vrieze zowaar nog kansen te krijgen. Even later kwam Erik de Vrieze zelfs dik gewonnen te staan maar gaf hij nu zijn dame weg. De hevige tijdnood waarin hij verkeerde dwong hem telkens meteen te zetten zonder goed te kunnen nadenken. Hierna kreeg Erik de Vrieze geen kansen meer en won Peter de Vrieze na liefst zestig zetten.