Logo wereldregio.nl
Terpstra begint sterk aan NK MTB
Terpstra begint sterk aan NK MTB (Foto: )

Terpstra to Tokyo (6): ,,Topsporters houden niet van lege agenda’s”

  Actueel SD|Sport

Anne Terpstra (29 jaar), geboren en getogen in Zierikzee, zou in 2020 tijdens de Olympisch Spelen meedoen aan de MTB-wedstrijd. Elke laatste vrijdag van de maand zou ze tot en met juli 2020 ‘exclusief’ voor WereldRegio een inkijkje geven in haar leven en over de aanloop naar Tokyo. Een maand geleden werd besloten de Olympische Spelen uit te stellen naar 2021. Daarom (voorlopig) haar laatste column.

,,Mijn vorige column begon ik met de vraag: ‘wat doe je als alles anders loopt dan gepland?’ Helaas is deze vraag nog steeds actueel. Wie van ons had een paar maanden geleden ook maar enig idee het coronavirus zo’n grote wereldwijde invloed zou gaan hebben? Dat kunnen nooit veel mensen zijn geweest, if you ask me. Wat automatisch betekent dat met mij velen zich nu aan moeten passen en onzekerheid moeten accepteren. Want precies zoals we deze situatie niet aan zagen komen, zo weten we ook niet wat voor taferelen zich de komende weken, maanden en misschien wel jaren gaan afspelen. 

Ik schat in dat topsporters per definitie niet zo houden van die onzekerheid en al helemaal niet van het hebben van lege agenda’s. Wij zijn van de discipline, van het vooruit denken, van het plannen en juist van het hebben van controle onder vrijwel alle omstandigheden. At the same time zijn we doorzetters, kunnen we met tegenslagen omgaan en zijn we zelfs op onze eigen manier flexibel (you can’t control what you can’t control), een paar handige kwaliteiten in deze tijd. Ook nu is eens te meer duidelijk dat sporters een voorbeeldfunctie hebben en de wereld in beweging kunnen zetten. Dat maakt me zo trots!

Toch is en blijft topsport uiteindelijk een bijzaak. En eerlijk gezegd begin ik er zo langzamerhand wel weer naar te verlangen dat topsport de belangrijkste bijzaak in mijn leven kan zijn. Mountainbikers lopen namelijk niet graag spaak.”