Henk Blom
Henk Blom

Zomaar wat gedachten

Column

De gemeente is in rep en roer over de zaak Paula Schot. Ambtenaren, raadsleden, het college van B en W. Het is ook niet niks wat er is gebeurd.

Als gewoon gemeentelid dacht ik toch het eerst: waar komt het nieuws vandaan? Waarschijnlijk toch de afdeling Bouw en Woningtoezicht, nietwaar? En dan vind ik het heel vreemd, dat er nu wel aan de bel wordt getrokken en niet toen in Renesse illegaal huizen werden gebouwd en nog wel op een gevoelige plek. Ik wil natuurlijk niet goedpraten wat onze SGP-wethouder wel of niet heeft nagelaten, hoewel ik altijd hoorde dat ze het als wethouder zo goed deed, maar zeg nou zelf: gelijke monniken, gelijke kappen. Al is er bij de SGP geen sprake van monniken, maar ja, zo is de uitdrukking nu eenmaal. Of is er wel aan de bel getrokken, maar heeft de gemeente het in de beruchte doofpot gestopt?                                                                                                                                                              Zomaar een ander gedachte. Zei wethouder Joppe niet in het afgelopen jaar dat we zo langzamerhand wel genoeg drukte op het eiland hebben? Of iets dergelijks, ik weet het niet meer woordelijk, maar ik was er wel blij mee. Want ook voor mij hoeft het niet drukker te worden. En wat gebeurt er nu in mijn dorp? Vlakbij het centrum, eigenlijk midden in het dorp, zomaar weer een nieuwe mini-camping. Dat is toch op z’n minst merkwaardig. Kennelijk is het grote ideaal van de hele Westhoek van Schouwen één groot recreatiepark te maken. Of zoals het vorige week in deze krant stond: de gemeente is Rupsje Nooit-Genoeg. Jaren geleden zei een ondernemer in Renesse al tegen ons tijdens een inspraakavond waar door “gewone” inwoners geklaagd werd over geluidsoverlast: dan ga je toch gewoon verhuizen! Dat de gemeente nog steeds volop meedenkt met de toeristen blijkt ook uit het onzalige plan om in het toeristenseizoen de Noordstraat in Haamstede helemaal af te sluiten. Kortom: Joppe heeft zijn aangehaalde uitspraak gewoon gedaan om meelevend met de inwoners te lijken.                                                                                                                                                
Toch staat het gemeentebestuur voor ons in de bres. Ze is verrast door het plan van ADRZ de poliklinieken uit Zierikzee weg te halen. Ik ben helemaal niet verrast. Jaren geleden was er ook al sprake van en toen sprak een bekende eilandelijke specialist over ‘salamitactiek’. Telkens een beetje weghalen, tot er zo weinig overblijft dat in stand houden ongewenst is. De cliëntenraad van ADRZ geeft dat ook luid en duidelijk toe, want ze zegt: Bovendien is er in de afgelopen tien jaar al best veel zorg uit Zierikzee verdwenen!                                                                                                                                                         Wat ik ook merkwaardig vind: er is een tekort aan medicijnen. Terwijl ik soms ongeopende medicijnendoosjes teruggeef in de apotheek, die van hogerhand niet meer gebruikt mogen worden. Misschien zijn dat medicijnen waar geen tekort aan is, maar ik blijf het als ‘zunihe Zeeuw’ toch merkwaardig vinden. Intussen ben ik dan wel blij, dat ik die medicijnen niet meer hoef te slikken en ik ben ook weer niet zo dat ik ze uit zuinigheid maar opmaak.

Meer nieuws