Afbeelding

Louw Verton (1937-2023)

Column

Dat Schouwen-Duiveland talentvolle ondernemers had en heeft, wordt bevestigd in de recent overleden Louw Verton. Hij gaf daarin het voorbeeld en was een inspiratiebron voor anderen.

Lourus Jan Verton is de telg uit een familie die zijn wortels in de Schouwse Westhoek heeft. Jacob Verton (1819-1897) was schoenmaker in Burgh. Zijn zoon, Lourus Jan Verton, trad in zijn voetsporen en nam een belangrijke stap door zich in 1875 te vestigen in het voormalige gasthuis van Burgh. Naast het maken en herstellen van schoenen begon de ondernemerslust zich uit te breiden tot de verkoop van goud en zilver en uurwerken. Het bleek een lucratieve keuze te zijn, ook door de wijze van verkoop. Zij wachten niet tot de klanten kwamen, maar gingen met hun spullen op zoek naar hen.

Diezelfde ondernemersgeest was ook aanwezig bij Louw Verton. In 1952 overleed zijn vader Lourus Jan Verton op 64-jarige leeftijd. Als nieuwe generatie was zoon Louw op zoek naar nieuwe wegen. Met zijn neef L.J.J. Verton zette hij de zaak voort, maar ging in 1961 zijn eigen weg. In dat jaar nam hij de schoenenwinkel van J.J. Smallegange aan de Meelstraat 3 (nu de achterzijde van Zeeman) over. Verton’s Schoenen werd al snel een begrip. Een belangrijke stap werd in 1964 gezet. Op 8 oktober van dat jaar opende burgemeester mr. F.Th. Dijckmeester de nieuwe zaak aan het Havenplein 13. Louw begreep als geen ander dat deze nieuwe locatie veel gunstiger lag. Tot de nieuwigheden behoorde een spiegelwand. Zo kon de klant zichzelf van top tot teen zien in zijn nieuwe schoenen. De passtoelen, bekleed met kunstleer, veraangenaamden het winkelbezoek. De stijlvolle uitvoering van het ex- en interieur van de nieuwe winkel werd geroemd. De burgemeester mocht als openingshandeling een doos ontdoen van zijn fraaie strik. De inhoud was niet verrassend: een paar schoenen. De goede relaties met collega schoenmakers klonken die middag door in de toespraakjes van A.A. Schipper en J. Bom. De eerstgenoemde sprak namens de afdeling Schouwen-Duiveland van de Schoenmakersbond. Het was in de dagen dat het eiland nog heel wat van deze ambachtsmensen telde.

Uitbreiden en vergroten waren de volgende stappen waardoor de belendende panden onderdeel werden van Verton’s Schoenen. Louw werd bij dit alles trouw ter zijde gestaan door zijn echtgenote Mina Verton-Kooijman. In 1986 herdachten ze samen het 25-jarig jubileum van de zaak, samen met de vijf personeelsleden. In het pand werd de geschiedenis van het bedrijf uitgebeeld; de tekening van Louw werd daarvan onderdeel.

Als eigenschap voor goed ondernemerschap noemde Louw: geduld. Met de klant samen nagaan of de aankoop goed en degelijk is en daarvoor was die eigenschap onmisbaar. De vleugels uitslaan betekende de opening van een tweede zaak in Middelharnis. Een niet te onderschatten onderdeel van de verkoopstrategie was ook het contact met de klanten. Louw en Mina kenden veel mensen en dat betekende een goede band die verder ging dan het zakelijke.

Later, nadat het echtpaar de zaak in 2002 achter zich liet, wijdde het echtpaar zich aan het vrijwilligerswerk. Mina in het Watersnoodmuseum, Louw in de Nieuwe Kerk en beiden als lid van de Streekdrachtenvereniging De Arke; Louw en Mina in Walchers kostuum. Louw werd voor zijn vrijwilligerswerk lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dezelfde ondernemerslust was ook terug te vinden bij de zoons van Louw en Mina. Het leidde tot de schoenengigant Omoda, opgericht in 2000, en hun vestiging aan de rand van Zierikzee. Het bedrijf heeft 34 winkels en een vestiging in Antwerpen. Het richt zich op de online verkoop van kleding, schoenen, tassen en accessoires in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. 

Huib Uil

Meer nieuws