Afbeelding

De jubileumfeesten van 1923 - 2

Column

De aftrap van de viering van het 25-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina vond plaats in Zierikzee. Op 6 september 1898 was Wilhelmina ingehuldigd als onze nieuwe vorstin, maar op 31 augustus was haar verjaardag. In Zierikzee werd voor die laatste datum gekozen waarmee Koninginnedag werd gecombineerd met het jubileumfeest. Het had ook een praktische achtergrond want op 3 september begon de jaarlijkse kermis, een evenement dat veel eilandbewoners naar de stad lokte.

In alle dorpen op Schouwen-Duiveland werd feest gevierd en er werd vooral gedacht aan de schoolkinderen. Ze kregen die dag allerlei lekkers, liepen mee in de feestelijkheden en voor hen werden spelletjes georganiseerd. Vaak kregen ze van hun gemeentebestuur een aandenken aan het jubileum. Vrijwel overal gingen ’s morgens de kerkdeuren open waar de plaatselijke predikanten spraken.

Het was verstandig om de feesten te spreiden. In Burgh werd gekozen voor donderdag 5 september en in het buurdorp Haamstede voor vrijdag 6 september. Ook Kerkwerve koos voor 5 september. Daar verleende de zangvereniging ‘Hoop en Vertrouwen’ zijn medewerking aan de kerkdienst. In Serooskerke werd feest gevierd op zaterdag 7 september. Het naburige Ellemeet koos voor de vrijdag. Er werden volksspelen gehouden, met een ringrijderij op fietsen, met paarden en tilbury’s (kleine wagens met paard).

In Ouwerkerk was het feest op zaterdag. Het begon met koraalmuziek vanaf de toren. Door de jeugd werd gezongen op de muziektent; er was een optocht met fietsen en paarden, vanzelfsprekend opgeluisterd door de plaatselijke muziekvereniging ‘Nieuw Leven’. ’s Avonds was er een lampionnenoptocht. Diezelfde muziekvereniging was een week eerder, op zaterdag 1 september, naar Sirjansland getogen. ’s Middags waren er volksspelen en een voetbalwedstrijd tussen Zierikzee en Sirjansland. De Sirjanslandse Voetbalclub won met 2-1. De dag werd afgesloten met een verlichte Dorpsstraat met veel groen als versiering.

Renesse koos voor vrijdag 7 september en wedstrijden voor de schoolleerlingen. Ze kregen ranja en koek. ’s Avonds toog een versierde wagen met meisjes in verschillende klederdrachten door het dorp, vergezeld van de muziekvereniging en begeleid door de inwoners met lampionnen. Zonnemaire had gekozen voor woensdag 5 september. De burgemeester hield in de beide scholen een redevoering. De schooljeugd maakte achter de muziekvereniging een tocht door het dorp. Om een uur sprak de burgemeester vanaf de muziektent waarna zangvereniging ‘Halleluja’ het Wilhelmus inzette. In de optocht liepen elf dames in het wit mee die de provincies representeerden.

Voor 5 september was ook in Nieuwerkerk gekozen. Daar, wat ook elders gebeurde, kregen de armen krentenbrood, boter en kaas. Er was een optocht met ruiters met de muziekvereniging voorop. Ook zangvereniging ‘Looft den Heer’ liet zich horen. Een fakkeloptocht en vuurwerk vormden het slot. In Oosterland trok ‘Oosterlands fanfare’ door het dorp en speelde in de muziektent volksliederen. Ook daar volop aandacht voor de schooljeugd.

In Elkerzee was het op donderdag 6 september feest met volksspelen en optochten, begeleid door het muziekkorps uit Zonnemaire. In Looperskapelle was er een kinderfeest. In Dreischor was er een optocht met versierde fietsen en wagens. De harmonie ‘Crescendo’ en de zangvereniging ‘Streven Naar Beter’ lieten zich horen, samen met het ‘Dreischors Kinderkoor’.

In Bruinisse tenslotte was het op donderdag 6 september feest. Het begon om zeven uur met klokgelui, een uur lang. ‘Nu met Hope’ speelde in de muziektent en leidde de optocht door het dorp. De beide zangverenigingen verleenden hun medewerking en ’s avonds was er een openluchtbioscoop in de Oudestraat. Na afloop trok de menigte, voorafgegaan door de muziek, naar de tuin van dokter De Kock waar dankwoorden werden gesproken.

Meer nieuws