Jan Greijn
Jan Greijn

Bijvangst

Column

Bieb

De boeken- en infoplek, de bibliotheek - bieb mag ook - is steeds meer een sociale ontmoetingsplek. Niet alleen in steden, waar studenten het als studieplek frequenteren, en natuurlijk als babbelplek, ook in dorpen is de bieb een sociale magneet.

En dan te bedenken dat ons bloedeigen college van B en W een jaar of dertien geleden van plan was de bibliotheken in de dorpen te sluiten, om dom te bezuinigen; regeren is niet altijd vooruitzien. De gemeenteraad kwam (via een motie van VVD en SGP!) gelukkig tot het inzicht dat niet iedereen geld heeft zelf boeken te kopen. Bruinisse en Haamstede hielden hun bieb.

Het kost de gemeenschap/gemeente geld, zo’n bieb, ook al betalen de leners contributie. Maar het levert veel op, net zoals een muziekschool, waar de gemeente Schouwen-Duiveland ook al eens een bezuinigingspost zag gloren. Kortzichtigheid is makkelijk te bestrijden met lezen en muziek, want dat verfrist het brein.

Die aanvallen op bieb en muziekschool komen altijd in tijden van geldkramp, of bij slecht bestuur. Goede verklaringen zijn er nooit, behalve de verwijzing naar de portemonnee. Talloze onderzoeken wijzen uit hoe effectief muziekonderwijs is voor ieders brein, zeker van kinderen. Maar dat is kennelijk moeilijk te verwerken in een gemeentelijke begroting. Opbrengst - de baten - moet daar in klinkende cijfers worden verwerkt.

Breinprofessor Erik Scherder is al jarenlang bij zo ongeveer alle Hilversumse omroepen te zien en te horen over de effecten van lezen en muziek luisteren/spelen. ‘Muziek ontspant en prikkelt de hersenen’, zei hij honderden keren.

Misschien is het een goed idee om in raadszalen en de beide Kamers in Den Haag een bord op te hangen met Scherders tekst. Of deze zin: ‘Lezen maakt je een nóg beter mens’.

Kan Greijn

Meer nieuws