Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmmen

Column

Dat Martin de Jong als voorzitter van de stichting culturele activiteiten het niet zo nauw nam met de financiële verantwoording was vanaf dag één wel duidelijk.

Er werd niet direct aan fraude gedacht, zoals het huidige CASD-bestuur dat nu wel doet. Maar dat het ondoorzichtig was, is altijd duidelijk geweest. Met de aangifte wordt het nu onderzocht.
Maar ik denk aan al die oud-burgemeesters en andere notabelen die zich maar wat graag als bestuurslid van De Jong’s stichting lieten inschrijven. Altijd op de eerste rij bij een concert en regelmatig etentjes in mooie restaurants. Niemand die de onderste steen boven wilde en om een verantwoording vroeg. Is het niet gek, al die etentjes in restaurants als je van subsidies aan elkaar hangt. Wat is er mis met een broodje bij de voorzitter thuis? Of de gemeente als subsidieverstrekker. Is er in al die jaren nooit een verantwoording van subsidies gevraagd? De gemeente kwam niet verder dan aandringen op de vorming van een bestuur. De Jong heeft zelf alle bestuursfuncties vervuld, inclusief die van penningmeester. Sterker nog, De Jong kreeg – heel slim - compensatie voor de coronaschade, maar kreeg meer dan hij vroeg. Toen hij dat aanhangig maakte bij iemand in de gemeenteraad kreeg hij te horen van ‘het is wel goed zo, geniet ervan’. Alleen de stichting Renesse hield voet bij stuk en betaalde niets, zolang een en ander niet transparant was. Ik vind het dapper van het huidige CASD-bestuur dat ze nu hebben ingegrepen. Die notabelen van weleer moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan.

Meer nieuws