Afbeelding

De wapenstok

Column

We leven in een turbulente tijd. Ook op Schouwen-Duiveland is dit te merken. De prijsverhogingen op allerlei vlakken vliegen ons rond de oren en enig zicht op verbetering is onzeker. Nadenken over hoe te besparen en zuiniger te leven is aan de orde van de dag. Helaas is de tegenwoordige luxe van groot wonen en royaal leven omdat het toch zo lekker ging daarvan een aanleiding. Je mag niet meer teruggrijpen op het verleden, want dat is geweest maar deze week wel gehoord hoe het er vroeger aan toe ging en hoe weinig impact het op onze levensstijl zou hebben als het tegenwoordig nog zo zou zijn. Het verwarmen van de woning was toen alleen weggelegd voor de achterkamer en op zondag ook de voorkamer. Met z’n allen slapen op een open zolder onder een vracht met dekens en in de winter zelfs de sneeuw op de dekens vinden als het door het dak heen gestoven had. De koeienstal tegen de woning aan, zodat de warmte van de dieren ook nog wat voor de naast gelegen ruimte opleverde. Achterhaald natuurlijk maar zo simpel kon het zijn….

Heeft u ook wel eens last van het Engelse woorden gehalte in de hedendaagse taal? Wekelijks word ik geconfronteerd met een Engelse uitdrukking en vraag me werkelijk af waarom het zo moet en of het misschien aan mij ligt dat ik mij eraan erger. Zo is het ‘wassen’ van een klein kindje dat zelfs nog niet geboren is een babyshower en het bekend maken van het geslacht van de nieuwe spruit; een gender reveal waar complete feesten van gemaakt worden. Kantoorhoofd wordt officemanager, de supermarkt is de grocery store en iets bekijken wat nu gebeurt gaat met een livestream. Het kan gelukkig ook anders want hoe ouder mijn kinderen worden hoe meer ze Schouws lijken te gaan praten, zou mijn halsstarrig volhouden om plat tegen hen te spreken dan toch vruchten afwerpen?

Heb je niks anders om je druk over te maken zegt u misschien? Jazeker, ik zou me bijvoorbeeld heel druk kunnen maken over het feit dat onze BOA’s een wapenstok nodig hebben. Schrijnend dat het nodig blijkt te zijn. Natuurlijk herkennen we allemaal de ergernis van het krijgen van een boete die we wel verdiend zullen hebben omdat we de regels overtreden hebben. Ook hierin kan de duurder wordende tijd de aanleiding zijn van eventueel agressief handelen. Toch al niet veel geld hebben voor dringende zaken te kopen en dan ook nog een domme fout met bijvoorbeeld parkeren maken. Het zou zo een aanleiding kunnen zijn. Niet goed te praten natuurlijk maar toch….

Laatst mijn knie ernstig zeer gedaan en loop nu met krukken. Kan ik in ieder geval roepen: dat ik de wapenstokken eerder heb gekregen dan de BOA’s.

Steef van der Weken

Meer nieuws