Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Lenen

Op een begroting van zo’n 130 miljoen euro heeft de gemeente voor 106 miljoen geleend. Daarvoor moet de gemeente jaarlijks zeven miljoen euro aflossen. U hoort het goed. Ondanks die forse lening gaat het de gemeente voor de wind. Dat moet gezegd. Maar die jaarlijkse overboeking naar de bank betekent wel fors minder ruimte op de betaalrekening. Je kunt dus minder doen. Dat de begroting dus weer sluitend is, is mooi maar het heeft met keuzes te maken. Zo simpel is het.

De gemeente verhoogt de belastingen niet, maar verlaagt ze ook niet terwijl Schouwen-Duiveland bij de duurdere gemeenten hoort.

Er wordt geen geld vrijgemaakt voor mensen die in de problemen gaan komen. De gemeente mag anders dan de Tweede Kamer niet aan inkomenspolitiek doen. Maar er zijn wel regels te bedenken waarmee de minder bedeelden door de crisis geholpen kunnen worden. Het is geen tijd voor een gemeentebestuur om tevreden achterover te leunen. Nu kunnen er wezenlijke keuzes gemaakt worden die de samenleving inclusief maakt; dat iedereen echt mee doet. Het is aan de raad om die accenten aan te gaan geven. En misschien ook eens kijken hoe die last van de leningen wat verlaagd kan worden.

Aad van der Wouden

Meer nieuws