Aad van der Wouden
Aad van der Wouden

Vrije stemmen

Column

Blij

Weet u waarom ik blij ben op Schouwen-Duiveland te wonen? Natuurlijk het is een mooi gebied. Dat zal niemand ontkennen.

Maar ik ben vooral blij als ik zie hoe we ons hier laten horen als er iets gaande is waarover we zorgen hebben. Een boerenprotest bijvoorbeeld. Een keurige actie met een smakelijk biertje. Kijk eens wat er elders in het land gebeurt en nog zal gebeuren.

Blij ook met de manier waarop de buurt de crisisopvang van vluchtelingen in Zierikzee oppakt. Niet met vooroordelen maar met hele concrete vragen, die gesteld mogen worden. Natuurlijk mag je je zorgen maken. We kennen allemaal de verhalen uit Ter Apel. Maar een vluchteling vang je op. Daarover geen discussie. Het is goed dat de gemeente de tijd en ruimte pakt om mensen te informeren. Want meestal komen protesten voort uit onvoldoende informeren over hoe en wat.

Zie de manier waarop hier in de kerken (en daarbuiten) meteen mensen opstaan om de helpende hand te bieden.

Kijk eens hoe geruisloos de oude Cornelia opvang biedt aan Oekraïners. Zo doen we dat hier. Fatsoen en respect zijn ongrijpbare grootheden. Maar al lang niet meer vanzelfsprekend in dit land. Wat zijn we dan enorm bevoorrecht.

We mogen trots op onszelf zijn, want dat is iets waar wij voorstaan. Iets in onze genen misschien. Maar niet vanzelfsprekend. We zien het in een glijdende schaal fout gaat in andere windstreken. Daarom ben ik blij dat ik op Schouwen-Duiveland woon. Wilde ik even kwijt.

Aad van der Wouden

Meer nieuws