Afbeelding

Volleybalsters Forza ‘missen’ wedstrijden op niveau

Sport

Twee sets. Deze twee woorden zullen nog wel even door de hoofden van de volleybalsters van Forza spoken.

Twee sets kwamen ze aan het einde van de reguliere competitie tekort om kampioen te worden in de eerste klasse A. In twee bedrijven versloegen ze zaterdag Spirit en in sets bedrijven verloren ze van Sliedrecht Sport 5. Deze drie ploegen vochten zaterdag in sporthal De Basis (foto) in Sliedrecht een driekamp uit voor een plaats in de promotieklasse van het seizoen 2024/2025.
Het sleutelwoord tot succes heette servicedruk. Naast goed verdedigingswerk en dito smashes hield Forza in de eerste wedstrijd van de driekamp de servicedruk er goed op tegen Spirit. De tegenstander wist zich nauwelijks raad met de opslag van de eilandelijke volleybalformatie en was eigenlijk behoorlijk kansloos: 25-12 25-10.
De loting had bepaald dat Forza, weer eenmalig onder leiding van coach Alex Luycks, meteen door moest voor haar tweede en laatste partij. Routinier Louise Vleugel vond het geen probleem om twee wedstrijden achter elkaar te spelen. Voor de duidelijkheid: bij promotieduels gaat niet om drie maar om – daar zijn ze weer - twee gewonnen sets.
In de tweede en laatste partij tegen Sliedrecht Sport was het omgekeerde het geval. Ditmaal had Forza de meeste moeite met de service. Dit constateerde de interim-coach ook aan de zijlijn. De partij tegen Sliedrecht Sport 5 was pas de derde wedstrijd in het seizoen 20123/2024 op niveau voor de Forza-volleybalsters. Want met kampioen Volley2B 4 stak ze er dit seizoen met kop en schouder boven, maar kwam ook veelal door een gebrek tegenstand. Wanneer je dan, zoals zaterdag, een goede tegenstander aan de andere kant van het net treft, is de tijd tekort en de druk te hoog om een wedstrijd over twee gewonnen bedrijven nog om te kunnen zetten.
Het eerste bedrijf tegen Sliedrecht Spot 5 was nog wel spannend maar werd wel met 25-22 gewonnen door de thuisploeg. Tot 10-8 ging het in de tweede redelijk gelijk op maar hierna drukte Sliedrecht Sport 5 stevig door en was Forza gezien: 25-12.
Luycks kwam na afloop nog even terug op de servicedruk van de tegenstander. “Ik heb tegen de meiden gezegd: als je elke week op dit niveau mag spelen, dan pakken we ze.” Hij kon ook al snel nuchter constateren en analyseren wat er fout was gegaan. Dit heeft alles te maken dat zijn betrokkenheid bij het team dit seizoen stukken minder is geweest dan voorheen. Maar hij was graag bereid de eenmalige klus op zich te nemen. “Het zijn toch immers ‘mijn’ meiden.”
Vleugel had het beduidend moeilijker na de wedstrijd. Met tranen in haar ogen zei ze: “Ik vind het gewoon onsportief zoals Sliedrecht Sport het speelt. Zo kom je als kleine dorpsclub niet verder. Ik heb ze vorige zien spelen en er zijn misschien vandaag vier meiden die ik heb zien spelen. De rest gewoon niet. Ik vind dat gewoon niet fair.”
Sliedrecht Sport heeft de luxe - in 2018 was het de volleybalhoofdstad van Nederland - gewoon een blik speelsters open te kunnen trekken. Zij mogen te pas en te onpas speelsters onder achttien inzetten: goede en slechte. Logischerwijs plukte de vereniging er afgelopen week een aantal goede speelsters bij om zaterdag goed voor de dag te komen. Vleugel, nogmaals: “Op dit niveau. Ik vind het gewoon niet fair”.

Meer nieuws