Afbeelding

Topvier schaakstrijd remiseert

Sport

In de dertiende ronde van de interne competitie van schaakvereniging Zierikzee bleef de kop van de ranglijst intact doordat de vier sterkste spelers onderling niet verder kwamen dan remise.

De goed in vorm zijnde Erik de Vrieze profiteerde door met een overwinning iets dichterbij te komen. Kees van den Nieuwendijk had al een keer verloren van Martin Krijger (foto) en stond tegen zijn gewoonte in slechts vijfde op de ranglijst. Hij mocht nu de witte stukken aanvoeren tegen Krijger en kwam met licht voordeel uit de opening waardoor Krijger een paar zetten moest doen die hij eigenlijk liever niet deed. Maar tot zijn opluchting deed Van den Nieuwendijk niet de agressieve zetten waar hij bang voor was. Nadat beiden hun koningen een veilige plek hadden gegeven stond Krijger zelfs iets beter, en hij overdacht een stevige aanval. Maar toen bood Van den Nieuwendijk remise aan wat Krijger na lang denken aannam. Bij latere analyse bleek deze uitslag terecht. De aanval waar Krijger op zat te broeden was niet goed geweest.
In het andere topduel dacht Sjaak Spiegels de koningsstelling van Jac Weeland te kunnen blokkeren zodat deze niet mee zou kunnen rokeren. Weeland had veel bedenktijd nodig om de Houdini-act te bedenken om uit de problemen te komen maar het lukte. Beiden hielden een stevige stelling over zonder zwakke plekken en kwamen ook remise overeen.
Peter de Vrieze opende tegen zijn gewoonte in met de damepion. Daarop volgde een zware aanval van Frans Jansen op zijn koningsstelling. De aanval zwakte af en Jansen probeerde door het opofferen van enkele pionnen de vaart erin te houden. De Vrieze ruilde intussen zoveel stukken als mogelijk, waarna hij in het eindspel twee pionnen voorbleef. Met een piondoorstoot door het midden sloot hij de partij winnend af.

Meer nieuws