Afbeelding

Fruitteelt van weleer herleeft in Burghse Schoole

Algemeen

De Burghse Schoole had en heeft een belangrijk voornemen: nog meer onderdeel van de omgeving worden. Dat is gelukt met de expositie die vandaag, zaterdag, van start gaat en tot 1 november te bezoeken is.

Het gaat over de fruitteelt (en bollenteelt) in de Kop van Schouwen. Waar nu de recreatie de overhand heeft, was het vroeger de fruitteelt. John van Veenhuizen en zijn vrouw Elleke Overbeke zijn erin gedoken en hebben een expositie ingericht.
De speciaal ontwikkelde informatieborden vertellen het verhaal en de vrijwilligers zijn ook bijgepraat om de bezoekers te informeren. Vanaf de Eerste Wereldoorlog tot aan de jaren zeventig van de vorige eeuw was fruitteelt een belangrijke bron van inkomsten voor de Kop van Schouwen. Op voormalige elzenmeten werden boomgaarden aangeplant. Fruitteelt in de Westhoek vond voornamelijk plaats in het gebied dat ingesloten wordt door de Hogeweg die loopt van Burgh naar Westenschouwen, de Vertonsweg bij het vliegveld en de Hogezoom. De laatste is de weg die loopt van Haamstede naar Renesse. De soorten fruit die werden geteeld waren appels, peren en pruimen. Ook werden er druiven in kassen verbouwd. Om de kunst van de kassenbouw af te kijken, werd op de fiets naar het Westland gereden om te leren hoe de teelt van druiven moest gebeuren. In de jaren zestig van de vorige eeuw verdween de fruitteelt voor een belangrijk deel.
Je kunt het je nu niet meer voorstellen. Op de plaats van jeugdsoos Big S was vroeger de Tuinbouwschool en er werden fruitcorsowagens gebouwd voor het jaarlijkse feest in Goes. Ook de jaarlijkse perenveiling aan de Ring van het dorp herinnert aan vervlogen tijden. De recreatie heeft de Kop van Schouwen behoorlijk veranderd.
Er is nog wel bescheiden fruitteelt, vaak in combinatie met een minicamping waarvoor speciale regelingen in het leven geroepen zijn. Maar wie een beeld wil hebben van die tijd, doet er goed aan het museum te bezoeken.
Vanuit het museum kan het publiek ook met een route de omgeving gaan verkennen, te voet of op de fiets.



Meer nieuws