Freek den Toom (links) met de lp in zijn handen met naast hem Rob Vaillant.
Freek den Toom (links) met de lp in zijn handen met naast hem Rob Vaillant.

“Pretentieloos bandje, maar muziek nemen we erg serieus”

Algemeen

De vierkoppige band Freaks Out speelt alweer wat jaartjes samen, maar nu is er dan een langspeelplaat. Het oude vinyl en niet in de laatste plaats vanwege de voorliefde die Freek den Toom uit Burgh-Haamstede voor die geluidsdrager heeft. Hij heeft er muren van zijn huis als het ware mee behangen. 

Samen met drummer Rob Vaillant kijkt hij met plezier terug op het maken van de plaat, die de titel ‘The passion is ours’ heeft meegekregen. Het avontuur begon al in 2019, maar corona en de lange productietijd (de grondstoffen voor vinyl zijn schaars) maakten dat de lp er nu pas ligt.

De band bestaat naast Freek en Rob uit Guus van der Heijden en Collin Clement, allemaal woonachtig op Schouwen-Duiveland. Vier doorgewinterde muzikanten, die binnen Freaks Out alleen die muziek kiezen die ze bevalt. Vraag de band geen wereldberoemde bluescovers op te nemen. Nee, het zijn vaak net die onbekendere stukken en dan ook nog gespeeld met een eigenwijs randje. ‘Grounded Texas Blues with an nice touch of boogie on the side’ verraadt de stijlvolle hoes waarin de plaat gestoken is.

De muzikanten zijn al lang niet meer uit op een doorbraak. Freek (69) en Rob (67) genieten vooral van het muzikale avontuur. De band heeft slechts een handjevol optredens. Rob: ‘’In Almere hadden we maar drie toeschouwers”, waarop Freek zich haast aan te vullen dat ‘het in Delft weer stampvol was’. Ze kunnen er smakelijk lachen. Het is vooral het plezier in het spelen. ,,Natuurlijk is optreden leuk. Misschien moeten we nog eens een balletje opgooien bij Brogum. Wat Zeeuwse bandjes bij elkaar halen”, aldus Freek. ‘’Zoals Anywave vroeger was.”

De mannen zijn al wat ‘op leeftijd’. Hebben ze ooit gedroomd van een muzikale carrière? Freek komt immers uit Den Haag, de bakermat van de Nederlandse popmuziek. Maar in zijn jonge jaren draaide het vooral om voetbal en later zou hij wiskunde- en economiedocent worden op Pieter Zeeman. Rob daarentegen is in zijn Groningse tijd wel gevraagd door de roemruchte Harry Muskee Gang. ‘’Maar weet je, je hebt een vaste baan en zo. Nee, ik heb het niet gedaan”. Van spijt geen sprake. 

Rob Vaillant: ‘’Weet je, we zijn een pretentieloos bandje. We hoeven niet zo nodig meer beroemd te worden. Maar als het om het maken van muziek gaat hebben we wel pretenties. En dat kunnen we zeker.’’

Als het aan Freek ligt komt er nog wel een tweede album. Freek’s zoon is muzikant en heeft een studio op het eiland. Daar hoeft het dus niet aan te liggen, en ook zeker niet aan het enthousiasme dat het viertal heeft met het maken van hun muziek. Al is het maar de veertiendaagse oefenavond: geen publiek, wel plezier. Meer informatie is te vinden op Facebook (FreaksOutBluesBoogieBand). De lp is ook te koop bij de platenlounge Marmur Art in Zierikzee.

Freek den Toom (links) met de lp in zijn handen met naast hem Rob Vaillant.

Meer nieuws