Afbeelding

Jaar cel geeist voor afpersen pubers

Algemeen

Een 22-jarige man uit Wernhout moest zich dinsdag bij de rechtbank in Middelburg verantwoorden voor afpersing van gsm-telefoons bij drie  pubers uit Nieuwerkerk en Oosterland . De slachtoffers van 14 ,15 en 16 jaar zouden eind februari van dit jaar in Oosterland en Nieuwerkerk onder bedreiging van een wapen hun mobieltjes aan hem hebben moeten afgeven. ,,De drie jongens liegen keihard. Ik heb geen pistool”, reageerde de verdachte furieus toen hij op zitting werd geconfronteerd met hun verklaringen. Het zou volgens hem een deal zijn geweest. ,,Zij wilden wiet kopen. Een joint roken. In onderpand hiervoor kreeg ik de telefoons. Zij vertelden dat ze van de verzekering het geld van de gsm’s terug konden krijgen.” Volgens de man ging het om wiet van de betere kwaliteit (Moonrock), waarvoor vijftig euro per gram wordt betaald. 

Officier van Justitie Marieke Fimerius was ervan overtuigd dat de drie jonge jongens onder bedreiging van een vuurwapen zijn afgeperst om hun gsm’s af te staan. ,,Dat hij minderjarige jongens afperst en wiet verkoopt dat maakt het extra ernstig. Hij komt met een ongeloofwaardig verhaal aanzetten. Het is niet aannemelijk dat de wiet in ruil voor de telefoons is gegeven.” Ze eiste een jaar gevangenisstraf, met aftrek van voorarrest. Verdachte hangt verder nog twee maanden gevangenisstraf voor wapenbezit en een taakstraf boven het hoofd, omdat hij de straatroof tijdens zijn proeftijd zou hebben gepleegd. 

Het contact tussen de jongens en de verdachte was via snapchat ontstaan. Met twee van hen werd 26 februari van dit jaar in Nieuwerkerk afgesproken bij een bushokje. Hij zou in ruil voor vijf gram wiet de telefoons krijgen. De pubers zeiden tegen de politie dat ze waren overvallen. Daarna waren ze op de vlucht geslagen.

Een dag later, 27 februari, zou een vriendje van hen in Oosterland hebben afgesproken om wiet te kopen. Ook hij zou zijn mobieltje hebben moeten afstaan. Volgens de rechtbank liepen de berovingen als een rode draad in de verhalen van de pubers bij de politie en de rechtercommissaris. Zij waren beroofd en hadden een wapen gezien. Bij de doorzoeking bij verdachte thuis werden geen gsm’s en geen wapen aangetroffen. ,,Ik heb twee jaar geleden een wapen gehad. Nu niet meer. De telefoons liggen ergens in Zeeland”, wilde hij er meer niet over kwijt.

De man heeft een strafblad en er staan nog strafzaken op de rol, zoals een bedrijfsinbraak in Groningen. Ook wacht hem nog een dagvaarding over een woninginbraak op Schouwen-Duiveland. De psycholoog en de reclassering achten de kans,dat de man opnieuw in de fout gaat, hoog. Hij gebruikt cannabis, heeft geen hulpvraag en loopt weg voor de problemen, aldus de rapportages. Hij houdt zich ook niet aan de voorwaarden van de reclassering. 

Verdachte kende een moeilijke jeugd. Hij kwam op zijn zevende jaar in een pleeggezin terecht. Daarna volgden de pleeggezinnen elkaar op. Raadsman Joost Grootjans vroeg zijn cliënt vrij te spreken. ,,Er zijn enkel de verklaringen van de minderjarige jongens bij de politie en rechtercommissaris. Er zitten hiaten in die verhalen. Er is twijfel bij de jongens en waarom zijn ze pas twee dagen later naar de politie gestapt om aangifte te doen van de straatroof?”, vroeg hij zich af. Verdachte zit inmiddels zeven maanden in voorarrest. Hij zei graag in contact te willen komen met de ouders van de jongens. ,,Ik heb de volledige waarheid verteld”, waren zijn laatste woorden. De rechtbank doet 13 oktober uitspraak.

Meer nieuws