Varia

Echtpaar Bruinisse in tweeluik dementie

In het televisie-tweeluik Uit elkaar staan echtparen na een lang huwelijk samen op een keerpunt in hun leven.

Bij één van beiden is een vorm van dementie geconstateerd waardoor het samen zijn ingrijpend verandert. Een sluipend proces waarbij de één geestelijk en fysiek achteruit gaat en de ander naast partner mantelzorger wordt. In deel 1 (23 okt) zien we o.a. Nel en Fred uit Bruinisse. Onlangs vierden ze hun 60-jarige huwelijk. Beiden hopen op een gezamenlijke woning met gepaste verpleging, mocht de zorg thuis voor Nel te zwaar worden. Haar wens om bij haar man te blijven blijkt lastig te realiseren. Samen met haar dochters zoekt ze naar een oplossing.

Uit elkaar is een intiem en ontroerend portret van verschillende echtparen die zo goed en kwaad als het gaat omgaan met de ontwrichtende aandoening die hen heeft getroffen. Ze proberen liefdevol mee te bewegen met het ziekteproces van hun partner. Langzaam zien zij hen hulpbehoevend worden. Als mantelzorger worden zij opgeslokt door steeds zwaarder wordende toewijding en de vraag hoe nu verder. De ziekte dwingt hen niet alleen afscheid te nemen van een geliefde, maar ook van een gedeeld leven.
Het tweeluik legt daarmee een belangrijk, maatschappelijk pijnpunt bloot. Waar vroeger bejaardentehuizen een gezamenlijke oplossing boden aan echtparen die niet meer zonder hulp samen konden wonen, worden partners nu voor ingrijpende dilemma’s geplaatst. Huidige verpleegtehuizen bieden vaak alleen plek aan de zieke partner, waardoor zij – als er al plek is – uit elkaar worden gehaald.

Documentairemakers Frans en Silvia Bromet tonen in Uit elkaar de kwetsbaarheid, het geduld en de onmacht waarmee mantelzorgers te maken krijgen die hun partner verliezen aan dementie. Met oog voor wat er is en was tussen de echtelieden, toont het vooral de liefde die ten grondslag ligt aan het ontwrichtende ziekteverloop waar beide partners doorheen gaan.

Uitzending: woensdagen 23 & 30 oktober, 20.25 uur bij de NTR op NPO 2

maandag 7 oktober 2019