Actueel SD

Stadsboerderij meer en meer een ‘milieustraat’

De kinderboerderij in Zierikzee is al lange tijd een afgiftepunt voor oud papier.

Maar het ontwikkelt zich meer en meer tot een soort van tweede milieustraat. De veertien cliënten van Gors hebben het er prima naar de zin, al wordt er wel een beroep gedaan op de mensen die er dagelijks komen.

Jakkoo Brouwer begeleidt de cliënten vanuit Gors. ,,Je ziet dat het steeds drukker wordt.’’ Maar ook dat mensen oud papier afgeven voor de container en er soms meteen restafval bij zetten in een doosje of een vuilniszak. En daar lopen de Gors-medewerkers dan tegenaan.
Dat is volgens Brouwer vast een gevolg van het gescheiden inzamelen en het nu betalen voor het restafval. Mensen ontlopen de formele stortingen. Ook het feit dat de paal in de Zuidhavenpoort mensen in de wijk Poortambacht en de binnenstad nu voor een ‘grotere reis’ stelt richting de milieustraat, verleidt mensen om naar de kinderboerderij te gaan.
Brouwer: ,,Jazeker, het is echt veel drukker geworden”. Zo worden er veel meer elektrische apparaten afgegeven op de boerderij. Ook frituurvet vindt er zijn weg. Brouwer legt uit dat het juist voor de cliënten van Gors belangrijk is dat mensen zich wel aan de inzamelregels houden. ,,Ook willen we liever dat wij even helpen bij het stapelen van oud papier. Sommige mensen scheuren het terrein op en dumpen het even.”
Brouwer benadrukt niet negatief te willen doen. De Gors-cliënten genieten van hun werk en gaan er graag mee door. Maar het wordt steeds drukker en dat vraagt op spelregels. Die hangen nu aan het hek aan de Mierenweg. ,,Niet iedereen reageert daar even enthousiast op. Het gaat toch al vijfentwintig jaar zo, zeggen ze dan”, besluit Brouwer.

FOTO: Jakkoo Brouwer (midden) samen met twee cliënten aan het werk in de container.

maandag 9 september 2019