Actueel SD

Wederom NK Oestersteken in Bruinisse

Brasserie De Vluchthaven in Bruinisse is maandag 16 september voor de zevende keer het toneel van het Nederlands kampioenschap oestersteken.

Deze wedstrijd is de Nederlandse voorronde voor het wereldkampioenschap oestersteken dat op zaterdag 28 september tijdens het Ierse Galway International Oyster Festival plaatsvindt. Bij het oestersteken komt het erop aan dat de oesterstekers zo snel en zorgvuldig mogelijk de oesters weten open te maken. De snelheid spreekt voor zich, maar bij de zorgvuldigheid wordt erop gelet dat er ook geen schelpgruis in de oester terecht komt.
De Nederlandse kandidaten moeten in de eerste ronde in zo’n een kort mogelijke tijd dertig platte Grevelingen-oesters op correcte wijze weten te openen. De winnaars die deze ‘beproeving’ hebben doorstaan, moeten vervolgens voor de finale eveneens dertig oesters opensteken. Degene die dit het snelst doet en de oester zo min heeft mogelijk beschadigd, vertegenwoordigt Nederland in Galway tijdens het wereldkampioenschap oestersteken, dat dit jaar voor de 65e keer in de Ierse plaats wordt gehouden.

zaterdag 7 september 2019